De Duitse varkensprijs steeg € 0,05 exclusief btw. - Foto: Canva VarkensNieuws

Vion verhoogt varkensprijs met € 0,03

Vion verhoogt varkensprijs deze week met € 0,03 per kilo geslacht gewicht.

De basisprijs van Vion komt daarmee op € 2,38 per kilo geslacht gewicht. Dat komt overeen met € 2,183 per kilo exclusief btw.

In totaal ligt de notering daarmee € 0,05 hoger dan twee weken geleden. Volgens Vion is dat echter niet volledig een prijsstijging, maar zit er ook een deel verrekening in. Afgelopen week meldde het vleesconcern dat het € 0,02 van de weektoeslag die het voorgaande weken had betaald in de basisprijs opnam. De notering van Vion ging daarmee met terugwerkende kracht van € 2,33 naar € 2,35 per kilo. Deze melding kwam overigens nadat andere grote slachterijen hun (onveranderde) noteringen bekendmaakten.

Geen prijsverhoging

Het vleesconcern benadrukte dat het geen prijsverhoging is, maar dat het daarmee wel ‘competitiever staat’ ten opzichte van concurrenten. Bovendien zou het ook helpen de vleesverkopen te stimuleren, omdat de varkensnotering ook daar een ijkpunt voor is.

Lees verder onder de grafiek

Verschil voor leveranciers vrije varkens

Voor varkenshouders die onder contract leveren maakt het inderdaad geen verschil in de uitbetaalprijs, maar voor leveranciers van vrije varkens wel. Daardoor geeft de mutatie boeren de indruk dat slachterijen de varkens maar wat graag hebben.

Het prijsverschil van € 0,05 per kilo, komt zonder btw op € 0,045 neer. Dat is net iets lager dan de prijsverhoging die zich afgelopen week op de Duitse markt voltrok. De Duitse varkensprijs steeg € 0,05 exclusief btw en komt daarmee op € 2,33 per kilo geslacht gewicht.

Het maakt dat deze week met extra interesse wordt gekeken naar de mutatie van de andere Nederlandse slachterijen. Een verhoging ligt voor de hand, maar of dat met € 0,03 of € 0,05 wordt is de vraag.

Beheer
WP Admin