Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Vion gooit Duitse noteringen tijdelijk uit mand

Vion haalt de Duitse noteringen tijdelijk uit de basis waarmee het zijn Prijsindexgarantiesysteem (PIG) vult.

De prijsontwikkeling die de Duitse markt de laatste weken laat doormaakt, is volgens Vion niet representatief voor de ontwikkelingen op de varkensmarkt, maar eerder een krachtmeting om de macht op de interne markt. Die wordt gekenmerkt door een krap aanbod vanwege een sterke productiedaling door strengere dierenwelzijnsregels, de gevolgen van Afrikaanse varkenspest en de slechte economische situatie.

Duitse noteringen tellen tijdelijk niet meer mee

Het vleesconcern heeft zijn leveranciers dinsdag 20 september 2022 per brief geïnformeerd dat de Duitse noteringen daardoor vanaf maandag 26 september tijdelijk niet meer meetellen bij het bepalen van de hoogte van de nabetaling via PIG, dat in de volksmond ‘het mandje’ wordt genoemd.

Mandje blijft wel aan

Het mandje blijft wel aan. Het aandeel dat de Duitse noteringen in het bepalen van de hoogte van de nabetaling hebben, 21%, wordt evenredig verdeeld over de andere bronnen waarnaar gekeken wordt. De maatregel is tijdelijk. Als de situatie op de Duitse markt hersteld is, zullen de noteringen volgens Vion weer worden toegevoegd.

Moneymaker niet geschrapt

Het is volgens het vleesconcern niet zo dat hiermee de ‘moneymaker’ uit de opbouw geschrapt wordt. De Spaanse notering heeft het grootste prijsverschil met die van Vion. Ook de Belgische noteringen, die de Duitse mutaties dit jaar sterk volgden, worden nog altijd meegenomen. Ook in de Europese karkasprijs, die ook onderdeel is van het mandje, komt de hogere prijs in die landen tot uitdrukking, maar ook de Deense notering, die lager is dan die in Nederland, krijgt daarmee een groter aandeel.

Bonus over geleverde kilo‘s

‘Het mandje’ vult zich gedurende het jaar geleidelijk als de notering van Vion afwijkt van andere noteringen. Momenteel zit er 1,98 cent per kilo in het mandje. Dat bedrag is inclusief btw en wordt jaarlijks in de derde kalenderweek van het opvolgende jaar uitbetaald over alle geleverde kilo’s slachtgewicht. Het is een bonus die varkenshouders krijgen bovenop de marktconforme prijs die de slachterij betaalt.

Leveranciers belonen

Vion wil met de systematiek zijn leveranciers belonen voor het contract dat zij zijn aangegaan en dat het vleesconcern zekerheid geeft op levering van voldoende varkens van het type dat in de concepten van Vion past.

De huidige € 0,0198 per kilo is het hoogste waarde sinds de invoering van het mandje in 2017. Vorig jaar was het mandje uitgeschakeld vanwege de uitzonderlijke marktomstandigheden door de corona-pandemie. Vion gaf toen een coulancebetaling van 0,4 cent over iedere geleverde kilo. De hoogste nabetaling tot nu toe was in 2018 toen het mandje op 1,8 cent per kilo stond.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Reacties

Beheer
WP Admin