Sensoren en camera monitoren emissies en diergedrag. Uit data blijkt dat rond de jaarwisseling de hoeveelheid fijn stof in varkensstallen kortstondig fors toeneemt. - Foto: Frank Uijlenbroek VarkensNieuws

Vier keer meer fijn stof in varkensstallen door vuurwerk

Door het afsteken van vuurwerk wordt de concentratie fijn stof in varkensstallen zo’n viermaal hoger.

Het afsteken van vuurwerk leidt tot fors hogere concentraties fijn stof in varkensstallen. Dat blijkt uit metingen door het bedrijf Jovas Agro in ‘s-Heerenberg. Afhankelijk van het type fijn stof schieten de concentraties na 31 december 24.00 uur omhoog van circa 10 microgram per kubieke meter lucht naar 40 microgram, of ruim daarboven.

De hogere concentraties fijn stof worden niet veroorzaakt doordat de varkens massaal in beweging komen. Dat blijkt uit de behorende camerabeelden die het bedrijf gebruikt om continu online de emissies van gassen en fijn stof te monitoren.

Twee stallen gemonitord

Op twee plaatsen volgt Jovas Agro het stalklimaat. Op een bedrijf in Geesbrug en in Nederweert. Enigszins bij toeval werd ontdekt dat direct na de jaarwisseling de concentraties fijn stof omhoog schoten en vervolgens weer geleidelijk afnamen. Het betreft dus fijn stof dat van buiten afkomstig is.

Deze ontdekking werpt de vraag op bij directeur John van Schriek van Jovas Agro wat het effect van een drukke weg of industriegebied is op kortere afstand van een bedrijf. Het is natuurlijk niet eenvoudig daar een antwoord op te krijgen omdat diverse factoren een rol spelen op de hoeveelheid fijn stof in varkensstallen.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. dan moeten we dus ook fijnstof gaan meten bij de luchtinlaat om de werkelijke emissie van fijnstof te bepalen. ventilatiedebiet * (lucht uit – lucht in)

  2. Soms moet je je mond houden. Van 10 naar 40 lijkt leuk om te zeggen maar tegenstanders reageren altijd andersom. Die willen geen 40 maar ook geen 10. Die willen dus die varkensstal weg en zo naar 0.

Beheer
WP Admin