Foto: Theo Galama AkkerbouwVideo

Video | Aardappelen rooien onder natte omstandigheden

Peter Evenhuis heeft een akkerbouw- en loonbedrijf in het buurtschap Witte Paarden in Overijssel. Hier teelt hij onder andere aardappelen voor de frietindustrie. Ondanks de huidige natte omstandigheden heeft hij ervoor gekozen om zijn aardappelen te rooien. Dit is ruim een maand later dan normaal.

Doordat Evenhuis zijn aardappelen rooit na 1 oktober, heeft hij een ander bemestingsplafond in het komende jaar. Hij heeft geen brede weersverzekering. Door de natte omstandigheden is de bewaarbaarheid van de aardappelen slecht, al is de kwaliteit van de aardappelen wel goed. “Normaal rooien we 14 tot 17 hectare per dag, met de huidige omstandigheden houdt het met 4 à 5 hectare wel op”, aldus Evenhuis.

Reacties

  1. Een aardappelrooidatum voor 1 oktober is een VRIJBLIJVEND ADVIES van de overheid. Een rooidatum na 1 oktober is, naarmate de tijd nog verder voortschrijdt, een onverantwoord te nemen risico van de teler zelf. Een rooidatum na 1 december (2023) is zelfs een absolute blunder (van de teler welteverstaan) te noemen.

Beheer
WP Admin