De afbeelding met de trekker van John Deere en satelliet en raketten van Space X is gemaakt met AI-software ChatGPT 4. MechanisatieNieuws

Via de ruimte naar het boerenerf: John Deere werkt samen met SpaceX

John Deere gaat samenwerken met het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk. ’s Werelds grootste fabrikant van landbouwmachines gaat met de Starlink-satellieten van SpaceX precisielandbouw mogelijk maken in afgelegen gebieden zonder internet. De introductie start de tweede helft van dit jaar in de Verenigde Staten en Brazilië.

Deere & Company kondigt een strategisch partnerschap aan met SpaceX dat het voor zijn klanten mogelijk maakt om ‘productiever, winstgevender en duurzamer te kunnen werken bij de productie van voedsel, brandstof en vezels voor een groeiende wereldbevolking’, stelt het bedrijf op zijn website. Aansluiting op het internet ontsluit enorme mogelijkheden die voorheen onbereikbaar of niet beschikbaar waren, zegt Aaron Wetzel, vicepresident Production en Precision Ag Production Systems bij John Deere.

Uitrol eerst op kleine schaal

Communicatie via satellieten kan toegepast worden in nieuwe en bestaande machines, aldus John Deere. Zo zijn technologieën als autonoom werken, realtime data-uitwisseling, diagnose op afstand en communicatie tussen machines onderling mogelijk. Ook in gebieden waar geen of onvoldoende internet beschikbaar is.

“We brengen satellietcommunicatie op grote schaal naar het boerenerf”, stelt het bedrijf.

John Deere gaat gebruikmaken van de Starlink-infrastructuur voor internet van SpaceX. Dealers van John Deere installeren op machines van gebruikers een robuuste Starlink-terminal met een speciale modem, die de machine met het John Deere Operations Center verbindt.

De uitrol start op kleine schaal in de Verenigde Staten en in Brazilië. In beide grote landbouwlanden zijn enorme landbouwgebieden verstoken van internet. Dit maakt de toepassing van precisielandbouw en datagestuurde landbouw daar moeilijk. Met de satellieten van het bedrijf van Musk zou dat wel kunnen, zodat verhoging van de landbouwproductie mogelijk is.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.

Reacties

  1. Moet ik deze ontwikkeling zien als een vooruitgang voor de mensheid? Of krijgen John Deere en Starlink via deze weg de macht over de voedselproductie mondiaal in handen. Een ding is zeker beide ondernemingen zijn geen Filantropen en zullen deze ontwikkeling niet uit handen geven.

  2. Moet ik deze ontwikkeling zien als een vooruitgang voor de mensheid? Of krijgen John Deere en Starlink via deze weg de macht over de voedselproductie mondiaal in handen. Één ding is zeker beide ondernemingen zijn geen Filantropen en zullen er alles aan doen om de marktmacht naar zich toe te trekken.

Beheer
WP Admin