AkkerbouwOpinie

Vervluchtiging

Kunstmest strooien in Australië is lastig vanwege de droogte. Iedereen zegt dat als het niet is ondergewerkt een groot deel vervluchtigt. Maar hoeveel precies?

Met 500 pk een gewicht van 60 ton over het land sleuren en dan ook nog mensen uit Nederland voor een paar weken naar de andere kant van de wereld laten vliegen. Om kunstmest te strooien. Als hij het meegemaakt zou hebben, had mijn vader ongetwijfeld gezegd: zijn ze gek geworden?

15 kilo of 15 ton

Mijn vader heeft me geleerd hoe kunstmest gestrooid moest worden als het land nat was: niet met zware machines op het land komen, maar met een emmer om de nek. 15 kilo kunstmest erin en dan bij iedere linkse stap voorwaarts met de rechterhand een handvol gelijk verdelen op 4 meter breed. Hier in Australië  doen we het tegenwoordig anders. In plaats van 15 kilo per keer laden we nu 15 ton per keer.

Kunstmest onderwerken

Ik vraag me wel eens af of we het goed doen. We rijden nu voor het zaaiseizoen een keer extra met de graanzaaimachine over het land om de kunstmest in de grond te brengen, zodat er geen vervluchtiging is. Het is een dure methode; de Cat 875C met de 24 meter brede zaaimachine heeft per dag 2.000 liter diesel nodig. Andere boeren werken met gas, NH3, weer andere met vloeibare kunstmest, soms in een werkgang tijdens het zaaien.

Hoeveel vervluchtiging?

Het makkelijkst zou zijn urean direct op het land te strooien, zoals boeren in Nederland gewend zijn. In Australië is het echter meestal droger. Iedereen zegt dat als kunstmest niet ondergewerkt is een groot deel vervluchtigt vanwege de droogte. Maar hoeveel procent? Ik ben benieuwd of iemand werkelijk weet hoeveel er vervluchtigt.

Onderwerken kan meestal niet, omdat we met no till werken en met grondbewerking verdwijnt de stoppel en verdampt te veel vocht. Normaal weer is hier een temperatuur van overdag 30 graden en ’s nachts 15 graden. De relatieve luchtvochtigheid is meestal tussen 20 en 60 procent en het kan maanden duren voordat er regen valt. Meestal valt er dan 5 tot 40 millimeter per dag. 100 millimeter in zes uur kan ook, dat gebeurde  drie weken geleden.

Als iemand weet hoeveel procent verloren gaat onder deze omstandigheden, hoor ik het graag. Dan is uit te rekenen wat het goedkoopst is: een beetje stikstof laten vervliegen of onderwerken.

Beheer
WP Admin