Pootgoednormen worden versoepeld. Een slecht besluit, om zo tijdens 'tijdens de wedstrijd' de spelregels te veranderen. Hetgeen bovendien een schadelijk precedent schept. - Foto: Peter Roek AkkerbouwOpinie

‘Versoepeling pootgoednorm is slecht besluit’

De vaste commissie pootaardappelen van de keuringsdienst NAK heeft de norm voor groeischeuren fors versoepeld. Ze vreest anders een tekort aan pootgoed.

Het is een slecht besluit. Ten eerste is het tijdstip hoogst ongelukkig. De eerste partijen pootgoed zijn al gesorteerd op de oude, strenge norm. Die telers hebben al poters weg moeten doen vanwege groeischeuren. Het is een verandering van de regels tijdens de wedstrijd.

Gebruikte argument van schaarste is nogal krom

Ten tweede is het gebruikte argument nogal krom. De schaarste zou het ontstaan van een illegaal circuit van pootgoed in de hand werken. Is dat te ondervangen door de officiële normen dan maar te verlagen?

Werkelijke reden: afspraken Agrico met grote verwerkers

De werkelijke reden is de vrees dat Agrico leveringsafspraken aan grote verwerkers niet na kan komen en dat de fritesbakkers volgend jaar te weinig aanvoer krijgen. Een serieus probleem natuurlijk. Maar keuringsnormen mogen niet ondergeschikt zijn aan het kortetermijnbelang van enkele grote spelers.

Keuringsnormen mogen niet ondergeschikt zijn aan het kortetermijnbelang van enkele grote spelers.

Dit schept een schadelijk precedent

Dit schept een precedent. Wie kan nog nee zeggen als volgend jaar weer iemand soepeler normen wil voor uitwendige gebreken? Het is ook nog eens schadelijk voor het imago van Nederlands pootgoed. En voor de discussie over de zelfstandige bestuursorganen (ZBO). De pootgoedsector wil zelf beslissen over de keuring en deze niet onderbrengen bij een overheidsorgaan. Maar de sector doet zijn naam geen goed door dit gegoochel met normen.

De pootgoedsector wil zelf beslissen over de keuring en deze niet onderbrengen bij een overheidsorgaan; maar deze sector doet zijn naam geen goed door dit gegoochel met normen.

Beheer
WP Admin