Foto: Henk Riswick BoerenlevenOpinie

‘Vers gemaaid gras is een heerlijke geur’

Vers gemaaid gras en regen ruiken heerlijk.

‘Mwwhoee’, klinkt het vanuit de wei. Een koe wandelt over het kavelpad richting een ‘nieuw’ weiland. “Ze hebben het niet echt naar hun zin in de nieuwe weide”, vertelt Luc. De afgelopen nacht (juli, red.) hebben ze genoten van hun welverdiende (nacht)rust na fikse onweers- en regenbuien. Het is flink afgekoeld en het ruikt weer heerlijk fris buiten. “Je kunt het gras zien groeien”, vertelde iemand me laatst.

Het was snakken naar water, deze zomer. Als er regen wordt voorspeld, dan houden onze mannen allerlei apps op de telefoon nauwlettend in de gaten. Buienalarm, buienradar maar ook het journaal en het weer via de radio wordt aandachtig gevolgd. “Ssssttt…stil zijn”, gaat het dan regelmatig wanneer we aan tafel zitten. Als dan eindelijk de regen valt, slaakt iedereen een zucht van verlichting. En de geur die je dan opsnuift. Zo herkenbaar en ongelofelijk lekker.

Regen op droge grond

Deze regengeur heeft een naam: Petrichor. Petrichor, ook wel godenbloed, is de geur die ontstaat wanneer regen op droge grond valt. Het woord komt uit het Oudgrieks: Petra betekent ‘steen’ en Ichor is in de Griekse mythologie ‘het bloed van de goden’.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mannen en vrouwen partners met een natuurlijke lichaamsgeur verkiezen boven eentje met parfum

Een paar weken geleden waren er een paar boeren aan het maaien. Geroutineerd en gepassioneerd reed ook onze buurman op zondagmiddag lange banen heen en weer. Het lange groene gras was die laatste dagen door regen en zon een flinke groene grasmat geworden. En ook dat ruikt fantastisch. “Wat is ‘vers gemaaid gras’ toch een heerlijke geur. Hier kan toch geen enkele parfum tegenop”, zegt Luc. “Kunnen ze dat niet in een potje stoppen?”

Lees verder onder foto

Het was snakken naar water, deze zomer. Als er regen wordt voorspeld, dan houden onze mannen allerlei apps op de telefoon nauwlettend in de gaten. - Foto: Henk Riswick

Het was snakken naar water, deze zomer. Als er regen wordt voorspeld, dan houden onze mannen allerlei apps op de telefoon nauwlettend in de gaten. – Foto: Henk Riswick

Gras raakt in paniek

Die geur heeft ook nog een functie. Uit onderzoek is gebleken dat het gras in paniek raakt. Ja, echt waar. Een plant voelt zich aangevallen (bijvoorbeeld door een insect of grasmaaier) en geeft dan bepaalde stofjes af, zogenaamde GLV’s (Green Leaf Volatiles). Dat wat je ruikt, die heerlijke geur van vers gemaaid gras, is een noodkreet en het zorgt ervoor dat de aanvallende insecten ervandoor gaan.

Persoonlijk vind ik het echter wel heerlijk wanneer mijn man fris gedoucht met schone kleren en een heerlijke frisse mannendeodorant rondhobbelt

Vroeger was mijn favoriete geurtje ‘Givenchy Ysatis’ ook wel bekend als de ‘duizend-facettengeur’. Ysatis is volgens de makers assertief en verleidelijk en de vrouw van Ysatis is net zo veelzijdig als haar geur. ‘Ysatis is een geur van kracht en dodelijke verleiding. Het is een geur boordevol stralende, allesomvattende, luxueuze en sensuele tonen’.

Natuurlijke lichaamsgeur

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mannen en vrouwen partners met een natuurlijke lichaamsgeur verkiezen boven eentje met parfum. En dat (vooral jonge) vrouwen ook vallen op mannenzweet. Er zit namelijk het natuurlijke hormoonstofje testosteron in. En, je raadt het al, dat blijkt vrouwen aan te trekken. Persoonlijk vind ik het echter wel heerlijk wanneer mijn man fris gedoucht met schone kleren en een heerlijke frisse mannendeodorant rondhobbelt.

Beheer
WP Admin