AkkerbouwAchtergrond

Verliefd op de Fendt 930

Het ongeluk van 10 december vorig jaar bleef ons ook dit voorjaar achtervolgen. We moesten het voorjaarswerk doen met huurtrekkers. Soms valt dat tegen, maar soms ook erg mee.

De schade aan de trekker is eind april uitbetaald. Mijn Fendt is nu dus eindelijk in reparatie. Dat resulteerde er echter wel in dat we ons het hele seizoen met huurtrekkers moesten redden. De eerste huurtrekker was een Claas Ares. Die is na een technisch probleem aan de injectiepomp in februari vervangen door een Claas Axion 820. Het ding werd al geleverd met problemen aan de voorwieltractie. Toen dat ons begin maart parten speelde bij het bewerken van het land, ging hij in de regenperiode in reparatie.
Die trekker was door allerlei ongelukkige omstandigheden niet binnen 14 dagen klaar. Nadat ik even flink stampij had gemaakt bij de verhuurder, verscheen enkele dagen later een Fendt 930 vario-tms ten tonele. Een prachtding! En ik moet eerlijk zeggen: dat we zo ver opgeschoten zijn in die 14 dagen hebben we te danken aan deze 300 pk trekker. Een juweeltje, ook qua verbruik. Toen we land lostrokken met de Gele getrokken cultvator bleef het mazoutverbruik beperkt tot €7 witte diesel per hectare, bij een rijsnelheid van 12,5 kilometer per uur en een motortoerental van 1.950.

Omdat onze kleine lader een defect vertoonde, hebben we sinds begin maart een Manitou 731 ingehuurd. Geloof mij, zo’n hebbedingetje is niet meer weg te denken op onze hof. Vermoedelijk wordt onze eigen lader in de loop van het najaar vervangen door een eigen MLT 731 Turbo.

Video en foto’s: Patrick Feliers

Beheer
WP Admin