<em>Foto: Ronald Hissink</em> AlgemeenNieuws

Verbod kiloknaller mag niet van EU

Een verbod op kiloknallers is juridisch niet haalbaar. Europees commissaris Elzbieta Bienkowska (Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en MKB) zegt dat in antwoord op vragen van Europarlementariër Auke Zijlstra (PVV).

Aanleiding voor de vragen in het Europees parlement was de suggestie van de PvdA tijdens de behandeling van de landbouwbegroting, om een eind te maken aan de verkoop van kiloknallers.

Kiloknallers

PvdA’er Sjoera Dikkers stelde dat supermarkten moeten stoppen met het verkopen van vlees tegen stuntprijzen. “Dit is onverantwoord en daarom wil ik dat de regering dwingende maatregelen gaat treffen om dit te stoppen”, aldus Dikkers bij de begrotingsbehandeling.

Europees commissaris Bieńkowska zegt dat lidstaten het in de handel brengen van voorverpakte producten in porties van één kilo niet mogen weigeren, verbieden of beperken. “Derhalve kan een lidstaat een product niet verbieden op basis van de omvang van de voorverpakking waarin het te koop wordt aangeboden”, aldus Bieńkowska.

Onderlinge concurrentie

De PVV’er Zijlstra stelde in zijn vragen dat de Europese Unie een interne markt kent, die is gericht op een zo groot mogelijke keuzevrijheid voor de consument en een efficiënte bedrijfsvoering door onderlinge concurrentie.  Hij zag een schijnbare tegenstelling in het voorstel van de PvdA en de werking van de interne markt.

Volgens een onderzoek van Wakker Dier maken supermarkten nog steeds veel reclame voor zogenoemde kiloknallers. Ongeveer driekwart van de reclames voor vlees heeft betrekking op aanbiedingen van 1-kilo-verpakkingen.

Beheer
WP Admin