Geel verkleurd bietenblad. Verkleuring van het bietenblad kan veel oorzaken hebben. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Veel soorten geel én oorzaken ervan in suikerbietenblad

Geelverkleuring van bietenblad kan veel oorzaken hebben. Achterhalen van de oorzaak en maatregelen nemen kan schade in de toekomst beperken.

In augustus kunnen in suikerbietenpercelen veel verschillende kleuren geel voorkomen. Volgens Bieteninstituut IRS kan geelverkleuring veel oorzaken hebben. Naast vergeling door vergelingsziekte, is er ook vergeling te zien door nutriëntengebrek, bodemschimmels, aaltjes, rhizomanie en wantsen.

Vergeling kan op diverse manieren zichtbaar zijn. Zo kan het pleksgewijs voorkomen, over het hele perceel, op individuele planten, of langs bomen of bossen. De plekken waar de symptomen op een perceel aanwezig zijn, maar ook de symptomen aan de bladeren zelf, geven informatie om de oorzaken te kunnen onderscheiden. Bij bladverkleuring raadt het IRS aan om ook de bieten uit de grond te halen en de wortels te bekijken op symptomen.

  • Planten met door virus veroorzaakte vergelingsziekte kunnen solitair voorkomen op een bietenperceel of in scherp afgeronde ronde plekken.
  • Gebreksziekten, zoals magnesium- en kaliumgebrek geven ook geelverkleuring van de bladeren.
  • Geelverkleuring kan ook ontstaan als gevolg van wortelaantasting door aaltjes of rhizoctonia.

Symptomen rhizomanie

Bij verkleuring van individuele planten betreft het meestal aantasting door rhizomanie of wantsen. De rhizomaniesymptomen zijn (licht)geel blad met een gestrekte, steile bladsteel, waardoor de bladeren meestal boven het gewas uitsteken, de zogenoemde blinkers. Wantsenschade is vaak zichtbaar in de buurt van bomen.

Om de oorzaak van de geelverkleuring vast te stellen kunnen telers gebruik maken van de vernieuwde IRS-applicatie Ziekten en Plagen
.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin