Foto: freelance AkkerbouwNieuws

Veel meer meldingen van wilde haver

Het aantal meldingen van wilde haver is enorm gestegen. In 2016 waren er 34 meldingen, tegenover 10 in 2015. Het hoogste aantal meldingen dateerde van 2009 toen het onkruid 21 keer is gevonden.

Iedereen is verplicht wilde haver te verwijderen en te vernietigen vóórdat het zaad uitvalt. In het midden en zuiden van Nederland is de uiterste datum 1 juli. In Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en Noord-Holland is dat 15 juli. De fytosanitaire autoriteit NVWA roept op om de aanwezigheid van wilde haver te melden bij de keuringsdienst NAK. Die spreekt de teler hierop aan. Als de wilde haver niet tijdig verwijderd en vernietigd wordt, onderneemt de NVWA actie en kan de teler een geldboete krijgen. Wilde haver mag niet aanwezig zijn in zaaizaad van granen. Anders wordt het zaad afgekeurd. Door de verplichte vernietiging wordt vermeerdering en verspreiding voorkomen.

Wilde haver

In 2016 ontving NAK 9 meldingen. NAK stelde zelf 25 besmettingen vast.

Bijna de helft van de meldingen kwam uit Drenthe, gevolgd door Zeeland (6 meldingen) en Limburg (5). Uit Friesland, Gelderland, Groningen, Zuid-Holland en Utrecht kwamen 1 tot enkele meldingen. Op twee na hebben de betreffende telers de wilde haver op aanwijzing van de NAK alsnog bestreden. De twee dossiers zijn door de NAK overgedragen aan de NVWA voor verdere afhandeling.

Beheer
WP Admin