Foto's: Roel Dijkstra RundveeFoto

Veel geïnvesteerd in melkstal vanwege boerenkaas

Familie van den Burg-De Jong verplaatste het veebedrijf van Berkel naar Hazerswoude Dorp en bouwde nieuw voor 115 melkkoeien. Zaterdag 11 september is er open dag.

Familie Van den Burg-De Jong houdt zaterdag 11 september van 10.00 tot 16.00 uur open dag. Adres: Westeinde 1a in Hazerswoude Dorp (Z.-H.).

Hans van den Burg (69), Lisette de Jong-van den Burg (33) en Wytse de Jong (34) zitten in firma in Hazerswoude Dorp (Z.-H.). De firma zit er nu 2 jaar en heeft 84 melkkoeien, 40 stuks jongvee en 58 hectare land (twee locaties). De oude locatie in Berkel is met 16 stuks vleesvee en 7 hectare land behouden gebleven, maar er is wel 16 hectare land verkocht. De familie had er door woning- en tuinbouw weinig toekomstperspectief meer.

Dit is de nieuwe locatie. Gekocht van een stoppende melkveehouder. De bedrijfsgebouwen zijn op leeftijd, maar het bedrijf heeft een belangrijke troefkaart: alle grond ligt aan huis. Dit is 51 hectare; goede klei en deels wat veen. De familie was op de oude locatie ook goede grond gewend en wilde niet achteruitboeren.

Dat toekomstperspectief lijkt voor een buitenstaander opvallend, want juist nu zit de familie aan de rand van het dorp. Het dichtstbijzijnde woonhuis staat op 25 meter. Dit is echter geen beperking voor de bedrijfsontwikkeling. Daarnaast zijn er meerdere akkerbouwers in de buurt. Eentje teelt winterveldbonen voor het rantsoen van de koeien van de firma. Dat scheelt weer krachtvoer.

De firma breidde het bouwblok uit en bouwde in 2019 een nieuwe ligboxenstal met rechtsvoor ook een zuivelruimte. Daar wordt boerenkaas en zuivel geproduceerd. De stal was relatief duur en kostte €9.300 per koeplaats (zonder zuivelruimte €8.700 per plaats). Dat lag vooral aan de melkstal waar extra in geïnvesteerd moest worden vanwege de eigen zuivelproductie.

De stal is begroot op de huidige 84 melkkoeien en aangevuld met twee boerenwinkels op beide locaties (zuivel en vlees) is er een goed verdienmodel. De stal volzetten heeft nu ook geen zin. Fosfaatrechten zijn te duur en qua arbeid zou het lastig rond te zetten zijn. De familie ziet wat dat betreft meer kansen in verbreding. Bijvoorbeeld via een B&B in een oude schuur.

Een overzicht in de stal die capaciteit heeft voor 115 melkkoeien. De light roof springt direct in het oog. De helft van het dak bestaat uit lichtplaten met aluminium coating. Die houden warmte tegen, maar laten daglicht door. De andere kant is bedekt met sandwichpanelen. Daar zou de familie graag nog op termijn zonnepanelen plaatsen. Tenminste, als dat qua subsidie uit kan.

Tijdens de Boerderij-reportage was het bijna melktijd. De koeien lopen via het kavelpad terug naar de stal om in een visgraat gemolken te worden. De familie past volop weidegang toe. Gedurende twee maanden lopen de koeien 24 uur per dag buiten.

Afgelopen jaar heeft de firma van oktober tot april voor het eerst drie keer per dag gemolken. De voordelen: meer melkproductie, een goede start van koe en kalf, optimaal voeren in de winter. De nadelen: extra arbeid en de noodzaak om liquiditeit in de winter op te bouwen. Die nadelen zijn echter goed op te vangen. Er zijn extra melkers in de familie en de winkels zorgen voor een stabiel inkomen.

De 2x8 is niet de ‘basisuitvoering’. Omdat er meerdere melkers zijn, is gekozen voor een beweegbare putvloer. Ook is er een rapid exit en kan de melkstal uitgebreid worden naar 2x10.

De melkproductiecijfers over 2020 zijn indrukwekkend: gemiddeld 11.765 kilo met 4,27% eiwit en 3,53% vet. Op de oude locatie was de gemiddelde productie ook al hoog: 10.000 kilo per jaar.

Nog een extra investering. De familie koos in de melkstal voor een Germania-melkarm. Die draagt het melkstel op perslucht. Fysiek scheelt dat te veel. Er hangen toch 16 melkstellen in de visgraat.

De familie wilde ook graag krachtvoer kunnen voeren in de melkstal. Al het hekwerk is in rvs uitgevoerd. Voor een langere levensduur.

Het melken gebeurt in deze ruim opgezette 2x8-visgraat. Die had met €200.000 en fors prijskaartje, maar dit was wel nodig. De familie wilde een goede melkput voor de productie van boerenkaas en wilde geen robots. Zo kan de kwaliteit beter gemonitord en zorgvuldiger schoongemaakt worden, klinkt het. Bovendien melken ze graag.

Dit is de zuivelruimte die zich direct achter de visgraat en het tanklokaal bevindt. Wekelijks wordt 1.750 liter melk voor de boerenkaasproductie gebruikt. Daarnaast is nog eens 700 tot 1.000 liter voor melk, karnemelk en yoghurt bestemd.

Lisette werkt gemiddeld 2,5 dag per week in de zuivelruimte. Haar zussen springen echter geregeld bij.

De producten worden onder de noemer ‘Zuivel van Zus’ in een eigen boerderijwinkel verkocht. Die winkel is sinds december 2020 open, er zijn nu zo’n 35 klanten. Op de oude locatie is ook een winkel. Die bestaat al 20 jaar en daar zijn meer dan 200 klanten.

Een overzicht in de winkel. Corona gaf de boerderijverkoop een flinke duw in de rug. Een geluk bij een ongeluk.

Enkele producten op een rij. De boerenkaas is (uiteraard) van rauwe melk. De andere zuivelproducten zijn licht gepasteuriseerd.

De koeien lopen op een Eco-vloer; beton met rubber flappen. Deze vloer wordt schoongehouden door een mestrobot met sproeier. In de boxen ligt een mengsel van kalk, stro en water. De familie koos hiervoor vanwege de boerenkaasproductie.

Een overzicht in de jongveestal. Ook hier geldt: veel licht. Een deel van de stal is inmiddels nieuw ingericht. Een oude melkstal is verdwenen en er zijn paardenboxen geplaatst.

Beheer
WP Admin