Wolfwerend raster bij schapen. - Foto: Jan Vullings AlgemeenNieuws

Veel belangstelling Gelderse subsidie voor wolvenrasters

Dierhouders in de provincie Gelderland hebben dit jaar tot dusver € 900.000 subsidie aangevraagd om wolfwerende rasters te kunnen plaatsen. De provincie meldt dat er vooral afgelopen maand veel aanvragen zijn binnengekomen. Begin april heeft Gelderland de subsidieregeling uitgebreid tot de hele provincie.

“Dierhouders zijn echt flink aan de slag gegaan, daar zijn we heel blij mee. De nieuwe subsidieregeling is een succes”, zegt gedeputeerde Harold Zoet (Landbouw, Natuur). Afgelopen maand vroegen ruim 150 dierhouders subsidie aan voor een wolfwerend raster. De vier maanden daarvoor waren dat er iets minder dan tachtig.

Dit jaar is inmiddels voor 207 kilometer wolfwerend raster subsidie aangevraagd, om daarmee 8.500 weidedieren beter te beschermen, meldt de provincie. Diereigenaren vragen vooral subsidie aan voor het beschermen van schapen en geiten.

€1,2 miljoen beschikbaar voor maatregelen

Het Gelders parlement trok voor de komende drie jaar € 1 miljoen per jaar uit voor diereigenaren die een subsidie willen aanvragen voor maatregelen om de wolf weg te houden. Omdat er nog €200.000 over was van een eerdere regeling is voor heel 2024 € 1,2 miljoen beschikbaar. Zoet wijst erop dat de subsidiepot voor dit jaar al bijna leeg is. Daarom wil hij binnenkort aan Provinciale Staten voorstellen het geld van volgend jaar nu al in te zetten.

Afgelopen najaar meldde de Wolvencommissie Gelderland nog dat het aantal diereigenaren dat wolfwerende maatregelen nam om schapen en geiten tegen wolvenaanvallen te beschermen veel te laag was. De Wolvencommissie, die onderzoek naar maatregelen tegen wolvenaanvallen had laten doen, liet toen weten dat op de Veluwe slechts 3,5% van de percelen afdoende beschermd was.

Hoeveel procent dat inmiddels is, moet de provincie volgens een woordvoerster nog berekenen. De provincie deelt die informatie naar verwachting op een later moment alsnog.

Reacties

  1. Wat hebben de wolf en de gelukzoekers gemeen? Beide trekken naar een gebied waar het beter toeven is voor hen dan de plaats van herkomst, ze kosten Nederland een berg Euro’s en maken het leven in bepaalde delen van ons land guurder door hun gedrag. Verder hebben ze gemeen dat de links denkend Nederland zegt gelukkig te zijn met hun komst en dat we ze moeten koesteren. De enigen die garen spinnen bij deze nieuwkomers is de rechtse politiek.

  2. Wat hebben de wolf en de gelukzoekers gemeen? Beide trekken naar een gebied waar het beter toeven is voor hen dan de plaats van herkomst, ze kosten Nederland een berg Euro’s en maken het leven in bepaalde delen van ons land guurder door hun gedrag. Verder hebben ze gemeen dat de links denkend Nederland zegt gelukkig te zijn met hun komst en dat we ze moeten koesteren. De enigen die garen spinnen bij deze nieuwkomers is de rechtse politiek.

Beheer
WP Admin