Veel aandacht voor bodem op DLG-Feldtage. - Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

Veel aandacht voor bodem op DLG-Feldtage

Tijdens de deze week gehouden DLG-Feldtage in Hassfurt in de Duitse deelstaat Beieren was veel aandacht voor de bodem. Thomas Hetterich van de Bodengesuntheitsdienst (BGD) laat in een profielkuil zien wat 20 jaar niet ploegen met de bodem doet.

Een verhoogde wormactiviteit zorgt ervoor dat horizonten in de bodem, zoals een ploegzool, vervagen. Een heel groot voordeel van de toegenomen wormactiviteit is de grotere waterdoorlatendheid van het profiel. Vooral dit jaar, vanwege de grote hoeveelheden neerslag, bewijst dit zijn waarde. Door de grotere wormengangen zakt het water sneller weg dan in een bodem die jaarlijks geploegd wordt. Ook de plantenwortels maken gebruik van de wormengangen en kunnen daardoor snel diep groeien. Dat is hier vooral belangrijk voor een goede vochtvoorziening, omdat er jaarlijks maar 550 mm water valt.

Beschikbaar stikstof

Stikstofonderzoek in het profiel laat zien dat er in juni uit mineralisatie 180 kilo stikstof voor het gewas beschikbaar was. Hetterich merkt hierbij wel op dat op dit bedrijf veel compost gebruikt wordt. De stikstof hieruit komt pas op langere termijn vrij. Met gele bolletjes is aangegeven waar de stikstof zich bevindt. Het meeste zit in de bouwvoor, maar onderin het profiel mineraliseert ook stikstof dat voor de plant beschikbaar is, dankzij de goed doorlatende bodem.

Een opmerkelijk fenomeen dat Hetterich noemt is dat de wormen in staat zijn de hele stro-opbrengst in één winter door de bouwvoor te werken. In het voorjaar is alles weg. Daarvoor is het volgens Hetterich wel nodig het stro hapklaar aan te bieden, dat wil zeggen scherpe messen in de hakselaar en een ondiepe stoppelbewerking, zodat het stro goed contact heeft met de grond.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin