Veehandelaar is geen klankbord voor boer - Foto: Mark Pasveer RundveeOpinie

‘Veehandelaar is geen klankbord voor boer’

Volgens Andries Kingma, voorzitter van de Veehandelaren, is de veehandelaar klankbord van de boer. Dat stelde hij bij het 100-jarig bestaan van die club. Ik geloof er niets van.

“Je ziet het weer door een zwarte bril”, reageert Hanna. “Op veel boerenbedrijven is de veehandelaar nog steeds een graag geziene gast. Hij is één van de weinigen die het boerenerf nog bezoekt. Logisch dat die voorzitter dat zegt bij het 100-jarig bestaan. Ze willen de waarde van hun eigen club in de etalage zetten.”

‘De veehandelaar op de markt doet slechts wat voorwerk. Het is een verdwijnend beroep’

“Wat is die waarde dan?”, vraagt Hans. “Je komt toch niet aan met het verhaal van de prijsvorming op die paar markten die er nog zijn? Dat is grote onzin. De slachterijen bepalen de prijs. En die prijs komt tot stand door vraag van de consument en aanbod van de boer. De veehandel is niet meer dan een tussenschakel, die alleen maar geld kost. De voornaamste functie van de veehandelaar is het formeren van uniforme groepen dieren, die naar de slachterij kunnen. De prijs staat dan al vast. De veehandelaar op de markt doet slechts wat voorwerk. Het is een verdwijnend beroep. Een groep prima mensen met grijs haar of een kaal hoofd, die zichzelf en een illusie in stand houdt. Daar is niks mis mee, zolang boeren dat willen betalen. Want elke veehandelaar die bij je op de koffie komt, moet je dat uur weer betalen.”

“En de klankbordfunctie dan?”, probeert Hanna.

‘Een veehandelaar praat de boer naar de mond. Hij vertelt wat de boer wil horen’

Je reinste flauwekul. Volgens Andries Kingma adviseert de veehandelaar de boer en beantwoordt zijn vragen over voer, grond en diergezondheid. “Hij is de vertrouwensman van de boer.”

Een prima verkooppraatje van een verdwijnend beroep, maar het klopt niet. De veehandelaar is een gast aan tafel die de nieuwtjes en roddels over de streek en boeren vertelt. Dat interesseert de boer. Maar een klankbordfunctie? Vergeet het maar. Een veehandelaar praat de boer naar de mond. Hij vertelt wat de boer wil horen. Elke boer is anders, dus bij elke boer een ander verhaal. Niks op tegen. Maar maak mij niet wijs dat hij een klankbordfunctie vervult, waarvan de boer kan leren.