VarkensNieuws

Varkensvleesexport naar Rusland ligt vrijwel stil

Brussel – De jongste cijfers betreffende de Europese export van varkensvlees laten duidelijk de gevolgen van de Russische importstop voor Europees varkensvlees zien. In februari nam Rusland slechts 2.091 ton varkensvlees af. In januari ging nog een hoeveelheid van 42.300 ton varkensvlees de grens over naar Rusland. De export naar Rusland is dus in een maand tijd vrijwel tot stilstand gekomen.

Zoals bekend stelde Rusland eind januari een importstop voor Europees varkensvlees in na de vondst van vier wilde zwijnen met Afrikaanse varkenspest op Litouws en Pools grondgebied. Ondanks herhaalde pogingen van de Europese unie om de Russen te vermurwen minder vergaande maatregelen te nemen is dat niet gelukt. De Russische importstop zorgde begin februari voor fikse schommelingen van de varkensprijs.

De grootste afnemer van Europees varkensvlees over de eerste twee maanden is nu China. Het land is goed voor bijna 26 procent van de totale Europese afzet over januari en februari. Toch is de totale export van 113.244 ton naar China over de eerste twee maanden 6 procent kleiner dan over dezelfde periode vorig jaar. De export naar Hongkong, van waaruit ook weer veel vlees wordt door geëxporteerd naar China, is 8 procent hoger uitgepakt over de eerste twee maanden. Er ging 60.242 ton vlees naar toe. Ook de export naar Zuid-Korea (28.147 ton) is fors hoger dan vorig jaar; 72 procent. Ook naar Japan en de Filipijnen exporteerde de EU flink meer varkensvlees.

Dat de export naar het Verre Oosten goed loopt is ook een gevolg van de problemen in de Verenigde Staten met het PED-virus. Dat zorgt voor een productie in de VS die onder druk staat en minder export. De EU springt in dat gat.

Beheer
WP Admin