Een groter aandeel varkensmest verwerken tot hoogwaardige eindproducten is volgens Rabobank nodig om de betaalbare mestafzet te garanderen. - Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Varkensmest als hoogwaardige meststof dé toekomst

Het wordt tijd om meer hoogwaardiger eindproducten van mest te maken, zegt René Veldman van Rabobank. Nu wordt de dikke fractie vaak dichtbij over de grens afgezet.

Het zou een stap vooruit zijn als meer dikke fractie eerst wordt gecomposteerd en dan in het buitenland afgezet, als organische meststof met stabiele gehalten. Voor compostering is geen externe warmte nodig. In de meest ideale situatie wordt de dikke fractie van de mest verder gedroogd en tot korrels geperst. Dat is de visie van René Veldman, sectormanager varkenshouderij van Rabobank.

Onzekerheid over afzet mest over de grens

Het is onzeker voor hoeveel mest vlak over de grens nog afzet is op termijn, terwijl de afhankelijkheid daarvan groot is. De wet- en regelgeving verandert daar ook. Met korrels is het mogelijk de mest over een grotere afstand af te zetten, mogelijk tegen een betere prijs. Veldman erkent dat organische mestkorrels persen nu vaak nog te duur is, maar daar moet het volgens hem wel meer naar toe op termijn om betaalbare afzet te garanderen.

Veldman ziet om zich heen dat er veel ontwikkelingen gaande zijn in de varkenssector om emissies en mestbewerking vanaf de bron aan te pakken. Dat is zeker nodig, is hij van mening. Met het oog op klimaat- en natuurafspraken moeten de emissies in de veehouderij omlaag en is een goede, structurele oplossing nodig voor de mestafzet. Om dat te stimuleren, maakt Rabobank zich sterk voor de totstandkoming van nieuwe, innovatieve stalsystemen. Deze stallen zijn niet los te zien van mestverwerking.

Fonds om ontwikkeling systeem te stimuleren

De Coalitie Vitale Varkenshouderij zal een fonds introduceren om de ontwikkeling van deze stallen te stimuleren. Rabobank, partner van de coalitie, gaat dit fonds voor een groot deel vullen, vertelt Veldman. Het is belangrijk dat nieuwe, technische oplossingen om emissies te beperken ook worden toegepast, meent Veldman. Anders wordt de dreiging van krimp van de veestapel alleen maar groter.

Tegelijk is mestverwerking geen sinecure. De risico’s zijn zowel financieel als technisch fors. Tevens is het belangrijk op een juiste locatie te zitten om makkelijk schoon water te kunnen lozen dat als eindproduct overblijft. Tegelijk is het bijna onmogelijk om voor collectieve mestverwerking een vergunning te krijgen. Daar komt nog de nodige onzekerheid bij, zoals het toekomstige mestbeleid dat nog lang niet uitgewerkt is. Al deze punten die mestverwerking ingewikkeld en risicovol maken, zijn al vaker benoemd, maar zijn nog steeds actueel, stelt Veldman.

Voldoende verwerkingscapaciteit

Vooralsnog is er voldoende mestverwerkingscapaciteit in Nederland, stelt de Rabobank-man. Dat kan veranderen als met het nieuwe mestbeleid in 2030 de verwerking verplicht wordt van alle niet-grondgebonden mest. Maar het is nog onzeker of de verwerkingsplicht zover gaat.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Rabobank loopt te ver voor de muziek uit. De KDW ( Kritische Depositie Waarde) is gestoeld op drijfzand en als dat maar eens goed in de kamer doordringt blijkt `t hele stikstof verhaal een farce. Het zou de Rabobank sieren om eens geld te steken in zulke onderzoeken en niet achterover blijven leunen in de bank tot er weer een vee- varkens-pluimveehouder omvalt wegens onterechte overheidsmaatregelen.

  2. Er zijn meer factoren die invloed hebben op inkrimping van de veestapel. We moeten ook niet ontkennen dat er afzetmarkten gaan wegvallen. Steeds meer landen hebben zelfvoorzienendheid in voedselproductie tot een speerpunt gemaakt. Dat hebben we gezien in de varkenshouderij met oa. landen als Spanje en Rusland. Spanje is in 15 jaar tijd van 60% naar 180% zelfvoorzieningsgraad gegaan. Rusland is van importeur, exporteur geworden en wil dit nog verder uitbreiden. Zonder de varkenspest in China zou de Nederlandse varkenssector er nu heel anders uit zien. Het is de redding geweest voor bedrijven met een groot aandeel vreemd vermogen en vreemde arbeid. Voor deze bedrijven zijn de periode met goede prijzen te kort om een goede buffer aan te leggen om de mindere tijden door te kunnen komen. De ontwikkelingen rondom het wegvallen van afzetmarkten zie je niet alleen in de varkenshouderij maar in steeds meer subsectoren binnen de agrarische sector. Als exporteur heb je daar gewoon last van. Aanverwante bedrijven maken hun functie van het voeden van de wereldbevolking waar, en investeren volop geld verdient bij de Nederlandse boer in de agrarische sectoren in de buitenlanden en brengen als extraatje de Nederlandse kennis en kunde mee. Onze aanverwante bedrijven verplaatsen de productie naar landen waar hun verdienmodellen het meeste opleveren.

Beheer
WP Admin