Varkensbedrijf op gifbelt leidt tot sterfgevallen - Foto: EPA VarkensNieuws

Varkensbedrijf op gifbelt leidt tot sterfgevallen

Chinese autoriteiten hebben een verband gevonden tussen enkele tientallen sterfgevallen door kanker en een varkensbedrijf dat is gebouwd op een dumpplaats van chemisch afval van een kunstmestfabriek.

Dat meldt nieuwssite Globalmeatnews. Chinezen speculeren volop op sociale media over het lot van de varkens en de veiligheid van chinees varkensvlees in het algemeen.

De betreffende varkenshouder is inmiddels overleden aan de gevolgen van kanker, gerelateerd aan het chemisch afval op zijn locatie. Voor zijn dood verkocht hij de locatie aan een projectontwikkelaar die er een logistiek overslagbedrijf wilde bouwen. Er liggen geen varkens meer. Uit documenten die op het voormalige varkensbedrijf bewaard zijn gebleven, lijkt het dat er rond de 14.000 ton chloorbenzenen op het terrein zijn opgeslagen.

Betaald voor opslag van giftig afval

Het chemisch afval is afkomstig van de lokale chemische industrie. De toenmalige varkenshouder is destijds betaald voor de opslag van het giftige afval. Dat blijkt uit de documenten. De varkenshouder betaalde op zijn beurt de lokale autoriteiten en klagende buurtbewoners om geen last van ze te hebben. Volgens dagblad The Beijing Youth Daily verkochten boeren in de buurt de groentes die ze in de buurt van het terrein verbouwden bewust door, om te voorkomen dat het op de lokale markt zou komen.

Dit is het zoveelste geval van ernstige gevolgen van illegale dumping van chemisch afval in China. Voor consumenten is het reden tot grote bezorgdheid over de voedselveiligheid van varkensvlees.

Vermoedelijk meer varkensbedrijven op dergelijke plekken

De Chinese overheid werkt aan een landelijk meetnetwerk voor watervervuiling. Hiervoor moeten lokale ambtenaren gegevens aanleveren. Die staan niet altijd te springen om de benodigde informatie aan te leveren. Vaak zijn zij er bij betrokken, zoals in dit geval in Jingjiang. Het vermoeden bestaat dat meer varkensbedrijven op dergelijke plekken zijn gebouwd, omdat niemand er gewassen wil verbouwen.

Beheer
WP Admin