Staatssecretaris Eric Wiebes in de Eerste Kamer. Foto: ANP AlgemeenNieuws

VAR-regeling zzp’ers voorlopig niet veranderd

Het zzp-plan van staatssecretaris Eric Wiebes met modelcontracten in plaats van VAR-verklaringen, gaat niet meer per april in. De Eerste Kamer heeft verdere behandeling van het voorstel rond zelfstandigen opnieuw uitgesteld.

Daardoor lijkt inwerkingtreding per 1 april niet meer haalbaar. De Eerste Kamer wil meer duidelijkheid over de voorstellen van Wiebes. Het draagvlak van de Eerste Kamer voor het voorstel is zodanig afgebrokkeld dat de kans groot is dat het voorstel niet meer door gaat.

Zzp’er in de praktijk in dienst

Zzp’ers hebben om te kunnen werken nu een VAR nodig van de Belastingdienst. Het kabinet wil daar vanaf, omdat mensen op papier kunnen werken als zzp’er maar in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn. Dat is lastig te controleren voor de Belastingdienst.

Angst voor boetes

Door de discussie over zzp’ers blijken veel werkgevers geen zelfstandigen meer in dienst te nemen, uit angst voor hoge boetes. In het plan van Wiebes gaat de fiscus werken met modelovereenkomsten per sector die zzp’ers en bedrijven kunnen gebruiken. LTO werkt aan een voorbeeldmodelovereenkomst voor de land- en tuinbouw.

Beheer
WP Admin