Val voor wilde zwijnen, in de eerste witte zone rond het besmette gebied met Afrikaanse varkenspest in de Duitse deelstaat Brandenburg. - Foto: MSGIV VarkensNieuws

Vangkooien in strijd tegen Afrikaanse varkenspest (AVP)

Jagers in de Duitse deelstaat Brandenburg kunnen nu eenvoudiger een vergunning aanvragen voor het plaatsen van vangkooien.

Een melding via een formulier aan de jachtautoriteit voldoet. Door het plaatsen van verschillende vangkooien of – netten in combinatie met bewakingscamera’s hebben de jagers meer middelen om efficiënter wilde zwijnen te vangen. De versoepeling van de wetgeving geldt tot 31 maart 2024.

Jagers kunnen kiezen tussen een gaasval, boxval, vangkoord of netvangst en krijgen bovendien meer ruimte in verschillende vergrendelingsmechanismen in combinatie met moderne bewakingstechnologie. Naast opleidingen heeft het Brandenburgse ministerie van LNV een handleiding opgesteld voor het veilig en dierwelzijnsvriendelijk gebruik van vangkooien omdat het werken met vallen geen alledaagse methode is voor jagers

Reacties

  1. Wilde zwijnen leven in groepen. Vang je niet de hele groep tegelijk dan leren de varkens die ontsnappen alle andere varkens waar ze ooit mee in contact komen om niet in de buurt te komen van de vallen. Bedrijven als “Jager Pro” hebben informatieve filmpjes op het web staan over de meest effectieve manier om alle varkens in een keer te vangen.

Beheer
WP Admin