Kruislingvaarzen worden na 16 tot 24 maanden geslacht met een geslacht gewicht van 350 tot 360 kilo. - Foto: Anne-Marie van der Linde RundveeNieuws

Van Loon Group schaalt slachtingen kruislingvaarzen op

Van Loon Group wil groeien in het aantal slachtingen van kruislingvaarzen. Daarom zoekt de slachterij veehouders.

Dit meldden Teun Voets van Voets Vee en Vlees en Harm van Hattem, verkoopleider vleesvee bij AgruniekRijnvallei, woensdag 20 september tijdens een informatiemiddag. Van Loon Group slacht sinds tweeënhalf jaar kruislingvaarzen.

Er is voor kruislingvaarzen gekozen omdat het aanbod aan dit soort kalveren groot is. Daarnaast leveren de al aangesloten veehouders een constante kwaliteit. Veehouders krijgen startkalveren van circa drie maanden oud aangeleverd. Het streven is een geslacht gewicht van 350 tot 360 kilo, wat neerkomt op een levend gewicht van circa 600 kilo. Dat wordt behaald op een leeftijd tussen 16 en 24 maanden. Het vlees wordt afgezet naar de Nederlandse retail.

Vastgestelde minimumprijs dekt  kostprijs

Deelnemende veehouders krijgen een vastgestelde minimumprijs die de kostprijs dekt. Met de juiste classificatie van R+/U- en een vetbedekking van 3+ zijn bonussen te behalen. Veehouders die in het programma stappen, krijgen een contract met een opzegtermijn van twaalf maanden voor beide kanten.

Het mesten van kruislingvaarzen vraagt weinig arbeid en is vergelijkbaar met het opfokken van jongvee. Tot een leeftijd van twaalf maanden wordt ingezet op karkasgroei. Daarvoor bestaat het rantsoen voornamelijk uit ruwvoer, waarbij het streven voor gras een ruw-eiwitgehalte van 17 à 18% is. Wordt in het eerste levensjaar te veel zetmeel gevoerd dan vervetten de vaarzen te snel. In de tweede helft van de mestperiode wordt ingezet op vleesaanzet.

Veehouders krijgen per afgeleverd koppel slachtresultaten teruggekoppeld en indien nodig extra begeleiding. Van Loon Group analyseert verder op elke 1.000 slachtingen de karkassen op onder andere vleeskwaliteit, verwerking en bakkwaliteit.

Reacties

  1. Als je inkoop 550 €
    Opbrengst – kosten heb je 2 € per dag ….mest af moeten zetten ga je nog armer worden .geld brengt nu weer geld op op de bank en of grond verhuren ook ..

Beheer
WP Admin