Minister voor Stikstof Christianne van der Wal. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Van der Wal: ruimte voor koplopers in stikstofdossier

Na het gesprek van stikstofminister Christianne van der Wal met de natuurorganisaties onder leiding van Johan Remkes, vertelde de minister aan de wachtende pers dat ze biologische boeren mogelijk wil ontzien in de stikstofaanpak.

“Er zijn heel veel biologische boeren in Nederland die al jaren geleden de omslag hebben gemaakt. Zij stoten daardoor veel minder stikstof uit”, zegt ze, nadat dit maandag 15 augustus werd besproken met natuurorganisaties en stikstofbemiddelaar Johan Remkes op het provinciehuis in Den Bosch.

Natuurorganisaties vol lof over bio-boeren

De natuurorganisaties zijn namelijk vol lof over boeren die extensief, natuurinclusief of biologisch boeren en vinden dat er juist ruimte moet zijn voor deze ondernemers. Daar kan het kabinet zich in vinden. Hoe aan deze ondernemers tegemoet kan worden gekomen, is echter nog onderwerp van ‘huiswerk’ voor de minister, aldus een woordvoerder van het ministerie van LNV.

Geen lijn trekken

Het ministerie wil nadrukkelijk geen lijn trekken bij een bepaalde manier van boeren. “Het gaat hierbij niet alleen over biologische boeren maar ook over andere koplopers in de kringlooplandbouw binnen de gebiedsprocessen,” twittert Van der Wal. ‘Biologisch is een vorm van duurzame landbouw, maar er zijn veel meer vormen denkbaar’, aldus het ministerie. Het departement gaat nu ‘kijken wat mogelijk is’ om de bedoelde ondernemers tegemoet te komen.

In de laatste brief aan de Tweede Kamer over het stikstofbeleid schreef de minister ook al dat deze bedrijven zoveel mogelijk voortgezet moeten worden. Het gaat hier om bedrijven die bijdragen aan de vermindering van stikstofuitstoot, verbetering van de waterkwaliteit, vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en mest en zo bijdragen aan meer biodiversiteit en betere bodemkwaliteit. Een motie met die oproep van Kamerleden Tjeerd de Groot (D66), Thom van Campen (VVD) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) werd nog voor het begin van de zomer aangenomen.

Richtlijn voor provincies

Het is echter geen garantie dat een bedrijf dat de afgelopen jaren fors geïnvesteerd heeft in bijvoorbeeld de reductie van stikstof, ook in de huidige vorm op die locatie kan blijven bestaan. Een woordvoerder van het ministerie legt uit: “Het is eerder een richtlijn voor de provincies in de gebiedsgerichte aanpak, geen algehele vrijstelling voor boeren.”

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

 1. Begin met reduceren in de randstad van stikstof co2 nox fijnstof en nog meer troep . Onze dieren zijn onschuldig ,biologisch of gangbaar . Fossilebrandstof is de bron van vervuiling ,en dat gebeurt toch voornamelijk in de randstad en industrie

 2. wie heeft de cijfers over stikstof en CO2 uitstoot van gangbaar en biologisch?
  of een verwijzing naar een artikel die daar over gaat

 3. En wat ons barcodemannetje betreft: Is het jullie ook opgevallen dat deze persoon nog helemaal niets heeft bijgedragen aan de hele discussie van de laatste maand!! Het enige waar hij zich lekker bij voelt is “afgeven op de sector en zich indenken dat hij van een ander niveau is”. Iets zinnigs heb ik hem nog niet op kun en betrappen.

  Daarnaast hou ik mijn hart vast voor ons verdienmodel als de voorgenomen maatregelen niet rigoreus aangepast worden. Over dit laatste wordt in Den Haag te makkelijk gedacht. We zullen toch moeten concureren met onze buurlanden!!

 4. Wederom presenteert minister van der Wal haar brevet van onvermogen.
  Zonder biologisch al te willen kraken; de N uitstoot per kg voedsel ligt bij gangbaar lager dan bij biologisch.
  Het is ronduit zorgwekkend dat ons land bestuurd wordt op basis van emotie en onderbuik. Feiten doen er niet meer toe. Rapporten die iets anders laten zien verdwijnen in de onderste lade. Leugens worden al veel langer niet geschuwd. Normen en waarden zijn er in dit kabinet niet te vinden.
  Alles is blijkbaar geoorloofd om de veehouderij te decimeren. Liegen, verdraaien, ontkennen en maar door drammen.
  Hoog tijd voor de oppositie om dit wanbeleid voor eens en altijd te stoppen!

  1. Je kunt stellen dat van der Wal een Brevet van onvermogen presenteert, maar ook dat zij door het toepassen van onderhandelingstactiek beweging in de zaak krijgt zij dient een Kamermotie uit te voeren die met brede steun is aangenomen ik vind dat zij zich met verve van haar zaak kwijt.
   Leugens en halve waarheden en ontkenning van de waarheid worden ook door door boeren gebruikt om hun zin door te drijven.

  2. zijn daar cijfers voor, mocht dat zo zijn dan is het juridisch toch niet houdbaar

 5. Een ieder die zich een beetje in de materie biologisch heeft verdiept weet dat er via biologische landbouw geen opbrengsten kunnen worden gehaald die voldoende garantie geven op voedselzekerheid. Maar dat houdt niet in dat we moeten blijven doorgaan met de voor Nederland te intensieve vorm van landbouw en met het importeren van veevoer om varkens te voeren en vervolgens het vlees voor een habbekrats te expoteren en zelf met de stikstof stank en stront te blijven zitten.
  Als erfbetreder spreek ik regelmatig met boeren en ik heb het idee dat we na fase 1 de ontkenning van het probleem En fase 2 de woede en onmacht die betrokkene ervaart, terecht zijn gekomen in fase 3 onderhandelen over het verzachten van de maatregelen. Dat van der Wal en Remkes de verdeel en heers politiek toepassen (Divide et impera) is een eeuwenlang gebruikte en beproefde tactiek die ook door de tegenstander wordt gebruikt, dus er is niks nieuws onder de zon. We hebben nog twee fases te gaan fase 4 de depressiefase en fase 5 de aanvaarding. Je zou kunnen stellen dat van der Wal redelijk op koers blijft.

 6. Zo gaat het hé. Verdeel en heers en pak een groep eruit die dan tam is. Praat dan vooral met de MOB en ik weet niet hoeveel andere milieuorganisaties en kom dan met de boodschap dat er echt niets aan de plannen zal wijzigen of een kleinigheidje om te laten zien dat het kabinet toch íets doet voor de boeren. Dat mens Van der Wal gaat geen komma schuiven, een vrouw die gewend is dat iedereen naar haar pijpen danst en met een groot ego. Gaat zo niet goed komen. Maar! De boeren zullen het niet pikken, er is voor velen geen uitweg meer. Als de bioboeren uitgezonderd worden moet gangbaar nog meer inleveren. Nee! Nee! Het kabinet gaat hierop vallen.

 7. Het is toch wel weer frappant.. Biologische en natuurinclusieve boeren hebben in Brabant al de status aparte dat zij potstallen mogen gebruiken voor hun melkvee ook al is de emissiefactor vele malen hoger als een gangbare stal zonder dat zij emissie beperkende maatregelen hoeven te nemen en nu hoeven ze dus ook geen landelijke N reductie meer te realiseren! het moet niet gekker worden! zou de MOB dit ook aan gaan vechten???

 8. Ik daag Minister van der Wal uit om mij de berekening te sturen waaruit blijkt dat biologische boeren per kg. geproduceerd voedsel minder stikstof uitstoten! Het is maar wat je duurzaam noemt. En DUUR wordt het zeker. Door hoge inflatie en prijsstijgingen worden nu al veel biologische producten afgewaardeerd omdat consumenten het niet kunnen betalen. Goedkoop voedsel zal straks geïmporteerd worden uit het buitenland en in de Nederlandse supermarkten liggen. Indien er nog meer dure biologische producten op de markt komen, is dat tevens ook de doodsteek van de biologische veehouderij!

 9. We weten het toch al jaren. Het knuffelgehalte ligt bij biologische boeren hoger dan bij gangbare boeren. Feitenkennis doet niet ter zake.

Beheer
WP Admin