<em>Foto: Fotopersburo Dijkstra bv</em> AlgemeenNieuws

Van Dam wil omschakelaars naar biologisch ondersteunen

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) wil kijken of hij bedrijven die overstappen naar biologische productie kan ondersteunen in de overgangsperiode. Dat zegt hij tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Biologische brancheorganisatie Bionext zegt dat er ruimte is voor 500 extra biologische boeren. Boeren hebben echter vaak moeite met de omschakeling naar biologisch, omdat het omschakelingstraject twee jaar duurt. Ze moeten in deze periode al biologisch produceren, maar mogen het product nog niet als biologisch afzetten.

Van Dam zegt aan de overgangstermijn niets te kunnen doen. “Deze is er ook niet voor niks. Er is tijd nodig om de gewasbeschermingsmiddelen uit het productiesysteem te krijgen”, zegt Van Dam. Hij is wel bereid om te kijken hoe hij de ondernemers tijdens de overgangsperiode een beetje kan ondersteunen in hun inkomenspositie. “Er liggen kansen voor biologisch in Nederland. Het is zonde om deze niet te pakken”, zegt Van Dam. Hij vindt het een gotspe dat een zuivelland als Nederland biologische zuivel moet importeren.

Beheer
WP Admin