Vleesvarkensstal met veel afleidingsmateriaal.<br /><em>Foto: Henk Riswick</em> AlgemeenNieuws

Van Dam: vee heeft recht op meer zorg

Koeien, varkens en kippen zijn geen productiemiddelen, het zijn levende wezens. Ze hebben het recht op meer zorg en medeleven. Dat zei staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) op een bijeenkomst van de Eurogroup for Animals in Brussel.

Van Dam hield een toespraak op een seminar van de Europese dierenwelzijnsorganisatie over de toekomst van dierenwelzijn. Hij vindt dat er veel mogelijkheden zijn om het dierenwelzijn in de veehouderij te verbeteren. Hij denkt aan ander voer, langzamere groei en meer ruimte voor de dieren. “De varkens- en kalversector zijn de sector al aan het herstructureren en verbeteren met dit in gedachten”, aldus Van Dam.

Nieuwe dierenwelzijnsstrategie EU

De staatssecretaris pleit voor een nieuwe dierenwelzijnsstrategie voor de EU. Daarin moet de regulering gebaseerd zijn op laatste wetenschappelijke inzichten, innovaties en sociaal-economische trends. Van Dam wil ook de Europese transportregels aanpassen. Hij vindt dat slachtdieren niet langer dan 8 uur getransporteerd mag worden. Ook wil Van Dam ingrepen – zoals castratie of snavelkappen minimaliseren. Van Dam wil bovendien dat de Europese markten niet verder wordt geopend voor producten van dieren die onder lagere welzijnsstandaarden zijn gehouden.

Van Dam prijst groepshuisvesting drachtige zeugen

Verbetering van dierenwelzijn in de veehouderij is volgens Van Dam een gezamenlijke verantwoordelijkheid van veehouders, voedselproducenten en dierenwelzijnsorganisaties. Overheden kunnen dit stimuleren door innovatie te ondersteunen.

Van Dam prijst in Brussel de Nederlandse varkenshouderij voor de groepshuisvesting van drachtige zeugen vanaf 4 dagen na de inseminatie en het feit dat 65% van de varkens niet meer gecastreerd worden. Ook spreekt hij lovende woorden over het Beter Leven-keurmerk van de veehouderij en de Dierenbescherming.

Beheer
WP Admin