Martijn van Dam.<br /><em>Foto: ANP </em> AlgemeenNieuws

Van Dam: biologische sector kan leren van gangbare

De biologische sector dreigt het slachtoffer te worden van zijn eigen succes, zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken). Het evenwicht tussen vraag en aanbod is zoek.

De bewindsman zei dit dinsdag tijdens zijn openingsspeech op het congres van IFOAM, de Europese organisatie voor de biologische land- en tuinbouw.

Van Dam schetst de opmerkelijke situatie in de zuivel: er is een tekort aan biologische melk in Nederland, terwijl er een overschot is aan gangbare melk. De staatssecretaris riep de biologische sector op te blijven innoveren, ook om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Daarvoor kan de biologische sector ook inspiratie op doen bij de gangbare land- en tuinbouw, vindt Van Dam.

Gangbare landbouw steeds duurzamer

Innovatie is nodig, om niet door de steeds duurzamer producerende gangbare landbouw te worden ingehaald. De gangbare sector speelt in op de vraag naar eerlijke natuurlijke voeding. “En ze winnen het consumentenvertrouwen zonder het etiket biologisch. Ze zetten de boer voor het voetlicht, ze verkopen producten in een maaltijdbox en markten en in supermarkten bevelen ‘eerlijk voedsel’aan. Al deze trends betekenen dat de biologische sector een solide verdienmodel nodig heeft, gebaseerd op zijn idealen”, aldus de staatssecretaris.

Nieuwe EU-regels biologische landbouw

Van Dam zegt er eer in te leggen om nog tijdens het Nederlands voorzitterschap de besprekingen over nieuwe Europese regels voor de biologische sector tot een goed einde te brengen, al moeten dan nog wel wat vouwen worden gladgestreken. Van Dam werpt de vraag op of voor producten uit een warmer klimaat dezelfde beperkingen op het gebied van gewasbescherming moeten worden opgelegd dan in Europa. “Hoe flexibel willen we daarin zijn?”

Het Europees Parlement wil dat de bestaande regels voor de verse bereiding van biologische producten worden aangescherpt, waardoor volgens Van Dam het risico bestaat dat bedrijven biologische bereiding op festivals of markten dan maar achterwege laten. En hoe ga je om met innovatieve systemen zoals de koeientuin. Technisch gesproken is dat geen biologisch concept, zegt Van Dam. Hij wil echter dat de Europese Commissie de koeientuin toch als biologisch classificeert.

Beheer
WP Admin