RundveeAchtergrond

Van Blaricum naar de Eifel (4)

We moeten investeren in vee, machines, en de stallen. Maar de bank wil niet financieren. Daar gaan je reserves. Welkom in de Oeral van Duitsland!

We kochten dus begin 2006 in de Eifel een melkveebedrijf, op bijna 600 meter boven zeeniveau. Het had toen nog 35 melkkoeien en wat jongvee. Dat is nu uitgebreid tot 120 stuks koeien en jongvee, waarvan er zo’n 60 worden gemolken. We willen zo klein mogelijk blijven, maar wel groot genoeg om te overleven. Henk is boer in hart en nieren en wil contact houden met zijn koeien.

Al meteen in Duitsland pech en problemen

Helaas gaat het vanaf het begin niet zo goed hier. De meeste machines zijn in korte tijd na de overdracht kapot gegaan. Ik ben op een gegeven moment Henk gaan zoeken, die aan het maaien was, want het was al half drie

’s nachts. Ik vond hem met een brandende maaier in een van de verder gelegen weilanden. De vorige eigenaren beweerden bij hoog en bij laag dat ze de maaier in goede staat aan ons verkocht hadden. Maar een tijdje later versprak de vrouw zich. Er waren wel degelijk verborgen gebreken. Vervangen is duur. Vooral als je niet de reserves hebt die je eerst dacht wel te hebben.

Twee afgeketste verkopen

Onze boerderij in Barneveld was twee maal bijna verkocht, maar door omstandigheden gingen beide verkopen op het allerlaatst niet door. We konden niet meer terug en hebben onze boerderij aan een tussenhandelaar moeten verkopen.

Bank wil aankoop koeien opeens niet financieren

In het voorjaar van 2006 kochten we melkquotum bij. Ondanks de gedane toezegging wilde de bank de aankoop van koeien echter niet financieren. Dan moet je toch je reserves aanspreken, want wat heb je aan extra quotum als je dat niet kunt volmelken?

Overgenomen vee was niet best

Het overgenomen vee was niet veel soeps, het aangekochte ook niet om over naar huis te schrijven. Dat heb je met een beperkt budget, maar je moet toch wat? Onze voorganger had alleen met proefstieren gefokt. Wij wilden dat anders doen, je wilt je vee toch verbeteren?

Blauwtong

In 2007 kregen we blauwtong op het bedrijf en in 2008 hadden we de gevolgen daarvan. De koeien gaven veel minder melk en door de entingen verwierpen een aantal koeien. Verder hadden we een aantal vroeggeboorten met de daarbij behorende problemen; verlamdheid, blind, niet goed ontwikkelde longen.

Beknibbelen op alles door lage melkprijs

In 2009 ging het eindelijk beter, maar dan krijg je een halfjaar lang een grondprijs van 20 cent per liter uitbetaald, in oktober 24 cent en in november en december 26 cent. Je beknibbelt op alles om te overleven want het enige waar je aan denkt is dat je het hier echt wilt redden!

‘Oeral van Duitsland’

En het houdt maar niet op. De stal moet hoognodig gerenoveerd worden maar we krijgen geen toestemming van de bank, net als veel boeren in vergelijkbare situaties hier in de omgeving. Toen we hier kwamen wonen, zei een Nederlandse boerin die een kilometer of 20 verderop woont tegen me ‘Welkom in de Oeral van Duitsland’. Ik had toen niet door wat ze bedoelde, nu wel. Zoals de banken hier met de boeren omgaan, niet te geloven! Dat maak je echt niet mee in Nederland.

Aanmodderen

Ja, het is hier in de Eifel echt aanmodderen. Toch worden op dit moment de ligboxen vernieuwd. De oude waren niet alleen te kort en veel te breed ingebouwd, maar ook zo verroest dat elke keer weer stangen afbraken. Beter het geld uitgeven aan nieuwe ligboxen dan aan de koeien die je moet aanschaffen omdat een paar zijn verongelukt.

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.