Productie van Kabrita-peutermelk in de fabriek van Ausnutria in Leeuwarden. Ausnutria kondigde in november vorig jaar een reorganisatie aan vanwege tegenvallende resultaten. - Foto: Misset AlgemeenNieuws

Vakbonden dreigen met stakingen bij Ausnutria

FNV, CNV en De Unie dreigen met stakingen bij Ausnutria. Volgens de vakbonden houdt de producent van baby- en kindervoeding, voor met name de Chinese markt, vast aan een ‘slecht’ eindbod voor wat betreft het sociaal plan.

Komende dagen inventariseren de vakbonden tijdens bijeenkomsten of de leden bereid zijn tot acties voor een beter sociaal plan. Een woordvoerder van Ausnutria geeft aan dat de zuivelonderneming juist een ‘goed’ eindbod heeft neergelegd en dat de vakbonden van harte welkom zijn om dit alsnog te accepteren.

Ausnutria kondigde eerder een reorganisatie aan vanwege tegenvallende resultaten. Zo vallen de verkoopcijfers tegen als gevolg van een dalend geboortecijfer in China. Reden om de productiecapaciteit in Leeuwarden te verminderen. Hiermee komen ongeveer zestig arbeidsplaatsen te vervallen. Een eerste stap was om terug te gaan van een vijf- naar een drieploegendienst in de vestiging in Leeuwarden. Ook werkt de onderneming aan een herijking van de bedrijfsstrategie.

Een woordvoerder geeft aan dat het aannemelijk is dat binnen de gehele onderneming nog een verdere reorganisatie moet plaatsvinden. De ingrepen hebben geen gevolgen voor de melkaanvoer, die voor wat betreft koemelk loopt via Farmel en voor wat betreft geitenmelk via Holland Goat Milk.

Ontslagvergoeding grootste struikelblok

Grootste struikelblok in de onderhandelingen is volgens FNV de ontslagvergoeding. Het bedrijf biedt 0,6 maandinkomen per dienstjaar, de vakbonden willen minimaal één maandinkomen per dienstjaar afspreken voor de werknemers. Volgens Ausnutria betekent het eindbod dat door de zuivelonderneming is neergelegd een verdubbeling van het wettelijk minimum als het gaat om de ontslagvergoeding. Reden voor Ausnutria om te spreken van een goed bod.

Bij Ausnutria in Nederland werken zo’n 900 werknemers. De verschillende ledenbijeenkomsten van de vakbonden vinden deze week plaats in de diverse plaatsen waar Ausnutria actief is. Uit deze bijeenkomsten moet blijken of de directie een ultimatum wordt gesteld als niet wordt ingegaan op de eisen van de vakbonden.

De Chinese zuivelgigant Yili heeft sinds begin 2022 een belang van 60% in Ausnutria.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin