Urine als aparte meststroom en circulaire meststof
In de vorm van een vier jaar durende pilot in de PPS ‘Reinventing Circulair Dairy Farming’ kan urine ingezet worden als aparte meststroom en als kunstmestvervanger. Dat melden Lely en Hanskamp.
In de PPS werken het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, Wageningen Livestock Research, Slootsmid, Nederlands Centrum Mestverwaarding, Hanskamp en Lely samen. Er is plaats voor 100 deelnemende bedrijven. Tijdens de pilot wordt onderzocht hoe het gebruik van urine als kunstmestvervanger kan worden ingezet en in hoeverre dit bijdraagt aan de circulariteit op de deelnemende boerderijen. In totaal kunnen er 100 melkveebedrijven 4 jaar deelnemen.
Discussie over kunstmestvervangers
Binnen de pilot kunnen melkveebedrijven – als zij beschikken over een Lely Sphere-stalsysteem, een CowToilet of een VrijlevenStal van Hanskamp – de mineralenstromen anders toepassen. Zo wordt data verzameld over de impact van deze systemen, wat kan bijdragen aan de optimalisatie van het gebruik van mineralenstromen. Op de langere termijn kunnen de resultaten van de pilot een belangrijke rol spelen in de Europese discussie over kunstmestvervangers.
Binnen de pilot worden jaarlijkse veldproeven uitgezet door Wageningen Livestock Research om de technische onderbouwing van de meststromen (feces en urine) te onderzoeken. Samen met Slootsmid wordt ook onderzocht hoe de mestfracties moeten worden aangewend om de ammoniakemissie zo veel mogelijk te beperken. Via de proeven wordt onderzoek gedaan naar de emissie bij toedieningstechniek, werkingscoëfficiënt en optimale toedieningsmoment.
Meststromen optimaal gebruiken
Het optimaal gebruiken van beschikbare meststromen maakt het melkveebedrijf meer circulair. Zonder derogatie mag maximaal 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per ha worden toegediend. In Nederland hebben de gewassen, en dus de bodem, hier vaak niet genoeg aan. Extra mineralen worden nu in de vorm van kunstmest aangevoerd, terwijl boeren vaak gedwongen zijn om mest met waardevolle mineralen af te voeren.
Wanneer urine als kunstmestvervanger wordt toegepast, dan kan er efficiënter met de beschikbare meststoffen om worden gegaan en kunnen er meer mineralen op het eigen bedrijf worden toegepast. Ook wordt het mestoverschot kleiner, zodat de boer een financieel voordeel behaalt door reductie van zowel de kunstmestaanvoer als de mestafvoer op zijn bedrijf.
Voor deze pilot zijn de deelnemende partijen op zoek naar melkveehouders die open staan voor innovatie op hun bedrijf en bereid zijn deel te nemen aan dit experimentele onderzoek. De inschrijving voor de pilot moet nog worden opengesteld en verloopt via de RVO. Geïnteresseerden kunnen zich wel alvast melden bij Sphere@lely.com en info@hanskamp.nl. De exacte voorwaarden worden uitgewerkt door LVVN.
Als de de ASB wordt ingevoerd, mag de ondernemer zelf bepalen wat hij doet, collega Beulink !
Dan is het wel noodzakelijk dat hij/zij kan kiezen uit innovaties, die door de leercurve overigens snel in prijs zullen dalen. Op weg naar een emissieloze vitale landbouw, we zijn goed op weg, hulde aan de initiatiefnemers van deze PPS !
Van gebruiksnormen naar verliesnormen, dan zijn we verlost van derogaties op welke gebruiksnorm ook en bereiken we effectief, efficient en rechtvaardig emissiereductie.
Geef het winnend paard de vrije teugels met de ASB.
Geef mij maar derogatie van 250 kilo N of meer ipv een investering van enkele tonnen en jaarlijkse kosten.
Ik begrijp het belang van de pilot voor de deelnemers zoals Lely en Hanskamp
Voor de melkveehouderij is het een financiële ramp dat het huidige kabinet kiest voor sterke kostprijsverhogende initiatieven in de melkveehouderij.