Het zou straks mogelijk zijn om in een half uur tijd de vier wielen van bijvoorbeeld een kipper, meststrooier of silagewagen te verwisselen voor twee rupsen. - Foto's: Dutch Track Solutions. MechanisatieNieuws

Universeel rupsonderstel voor standaard tandemassers

Dutch Track Solutions ontwikkelde een rupsonderstel dat onder een standaard tandemasser past.

Het rupsonderstel dat past onder een standaard pendelende tandemasser is bedoeld is om het contactoppervlak met de bodem te vergroten. De rupsband is 78 cm breed en de hart-op-hartafstand van de grote loopwielen is 150 cm. Een eerste model is afgelopen najaar getest in de praktijk, en nu is het bedrijf bezig om de rupsonderstellen klaar te maken voor de verkoop.

Het zou straks mogelijk zijn om in een half uur tijd de vier wielen van bijvoorbeeld een kipper, meststrooier of silagewagen te verwisselen door twee rupsen.

Tekst gaat door onder de foto

De rups bestaat uit een zestal loopwielen, waarvan de achterste een spanrol is. De buitenste looprollen zijn zo’n 6 centimeter hoger gemonteerd.
De rups bestaat uit een zestal loopwielen, waarvan de achterste een spanrol is. De buitenste looprollen zijn zo’n 6 centimeter hoger gemonteerd.

Zes loopwielen

Het rupsonderstel wordt aan de standaard wielnaaf (10-gaats steek BPW-as) gemonteerd. De rups bestaat uit een zestal loopwielen, waarvan de achterste een spanrol is. De buitenste looprollen zijn zo’n 6 cm hoger gemonteerd, wat de trekkracht ten goede zou komen omdat de rups hierdoor de neiging heeft omhoog te rijden.

Basisframe uit twee delen

Het basisframe bestaat uit twee delen. Met behulp van vulplaten moeten de rupsen straks op verschillende aanhangers passen. De bouwers kozen voor het eerste onderstel een gebruikte rupsband van een Challenger 65-rupstrekker. Momenteel onderzoeken de bouwers nog welke rupsband zich het best leent voor een niet-aangedreven toepassing.

Naar verwachting kan het jonge bedrijf een set rupsonderstellen aanbieden voor € 50.000, wat nog afhankelijk is van de te monteren rupsband.

Tekst gaat door onder de foto

De rupsband is 78 cm breed en de hart-op-hartafstand van de grote loopwielen is 150 cm.
De rupsband is 78 cm breed en de hart-op-hartafstand van de grote loopwielen is 150 cm.

Dutch Track Solutions

Het kersverse bedrijf Dutch Track Solutions is opgericht door een drietal loonwerkers: Jan Hulter, Rik Lohuis en Gerben te Raa, allen afkomstig uit de regio Anerveen in Overijssel.

Reacties

  1. Mooi bedacht, maar waarom de voorste en achterste looprol niet koppelen aan een stuurcilinder aan de trekhaak zodat ze met de bochten pas een 6 cm verhoging krijgen. Zo krijg je een stuk grotere voetprint, (nu mag je het in feite niet meerekenen)

Beheer
WP Admin