Melkveehouders kunnen hun inkomsten verhogen door de CO₂-uitstoot per 100 kilo melk te verminderen, met beloningen tot €1,50 per 100 kilo melk van FrieslandCampina voor bedrijven die minder dan 750 g CO₂-eq per 100 kilo meetmelk produceren. – Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Uitstoot gemiddeld 920 gram CO2 per 100 kilo meetmelk

De gemiddelde CO2-uitstoot van melkveebedrijven, aangesloten bij Alfa Accountants, ligt op 920 gram CO2 equivalenten per kilo meetmelk. Dat meldt Alfa in een kennisbericht.

De CO2-uitstoot varieert per bedrijf. Grote bedrijven zijn in de praktijk steeds vaker bereid om meer te betalen voor een product met een kleinere CO2-footprint. Dat geeft melkveehouders een verdienmodel door beter te scoren op de broeikasgasuitstoot. Onder andere Friesland Campina beloont melkveehouders hierop via de Foqus Planet-toeslag. Deze kan oplopen tot €1,50 per 100 kilo melk voor een bedrijf dat 750 g CO2-eq per 100 kilo meetmelk of minder produceert.

Alfa ziet dat het voor een flink deel van haar klanten lukt om in de buurt te komen van die maximale toeslag. Want het gemiddelde van de 25% bedrijven met de laagste CO₂-uitstoot zit op 775 gram CO₂-eq per 100 kilo melk. Volgens Alfa is er geen verband zichtbaar in de score op CO₂-eq per 100 kilo melk bij bedrijven met een hoge of lage intensiteit van de meetmelk per hectare. Dit betekent dus dat elk bedrijf kan scoren op CO₂.

Uitstoot beïnvloeden

Om beter te scoren op de CO₂-uitstoot per 100 kilo melk, is het belangrijk om te weten hoe je bedrijf tot deze score komt. In de KringloopWijzer is de CO₂-uitstoot van het eigen bedrijf per 100 kilo meetmelk te vinden. Deze is opgebouwd uit vijf onderdelen, waarvan er twee een groot aandeel hebben in de CO₂-uitstoot per 100 kilo melk van je bedrijf. De twee belangrijkste emissiebronnen zijn emissie uit pensfermentatie en uit aanvoerbronnen.

Bij pensfermentatie komt methaan vrij, dat ontstaat bij de vertering van celwanden (NDF). Hoe meer NDF in graskuilen, des te meer methaan en dus hoe meer CO₂-eq. Methaan is een sterker broeikasgas dan CO₂, waardoor het met een factor van 27 meetelt in de totale CO₂-uitstoot van een bedrijf. Je kunt diverse maatregelen nemen om de uitstoot door pensfermentatie te verlagen.

Melkproductie

De eerste is het verbeteren van de ruwvoerkwaliteit. Dat verhoogt de voerefficiëntie en zo ook de melkproductie. Een hogere melkproductie leidt tot een reductie van de broeikasgasuitstoot per 100 kilo melk, doordat de totale uitstoot over een grotere hoeveelheid melk wordt verdeeld. Met deze maatregel kan tot 75 gram CO₂-eq bespaard worden.

Vervolgens kan gestuurd worden op een lager eiwit in het rantsoen. Ook dat zal de uitstoot van methaan in de pens verminderen, maar met 30 gram CO₂-eq een stuk minder dan de reductie uit kwaliteit.

Verder is bekend dat een hoger aandeel mais leidt tot minder methaanproductie in de pens. Ook stijgt met meer mais in het rantsoen de productie vaak nog iets. Deze beide factoren kunnen leiden tot een extra reductie van maximaal 50 gram CO₂-eq.

Als laatste worden de voeradditieven genoemd. Zo kan toevoeging van Bovaer een maximale reductie opleveren van 100 gram CO₂-eq. Silvair kan een maximale reductie opleveren van 40 gram CO₂-eq. Andere opties, zoals zeewier en Agolin, worden nog onderzocht.



CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.