Foto: Peter Roek AkkerbouwOpinie

‘Uitgesorteerd pootgoed inleveren’

Telers aangesloten bij Agrico moeten uitgesorteerd pootgoed inleveren bij de coöperatie. Ze hebben daar een brief over gekregen. De afgekeurde knollen mogen niet meer naar de koeien van de buurman of naar de vlokkenproducent, zoals nogal eens gebeurt.

Agrico heeft hier het recht toe. Het staat in de contracten: niet alleen het gecertificeerde pootgoed moet naar de afnemer, ook het uitgesorteerde materiaal. Niet vanwege eventuele waarde, maar om te voorkomen dat het in het illegale circuit terechtkomt.

Slecht groeiseizoen 2016

In normale jaren loopt het zo’n vaart niet. Maar dit jaar is alles anders. Het slechte groeiseizoen van 2016 heeft krapte tot gevolg. En daarmee is de verleiding groot om uitgesorteerd materiaal onderhands te verkopen aan iemand die het niet zo nauw neemt met de regels van de NAK.

Voor de Nederlandse aardappelsector, de pootgoedsector in het bijzonder, is dat levensgevaarlijk. De hoge gezondheidsstatus is goud waard en verdient strenge bewaking. Het is dus een goede zet van Agrico om de knollen op te eisen. Telers doen er goed aan ze netjes in te leveren.

Brief komt te laat

Toch verdient het niet alleen toejuiching. Al in september doken de eerste berichten op over een tekort. Daarmee was het gevaar duidelijk. Pas in februari komt deze brief. Veel te laat. Het grote belang van een gezonde pootgoedsector vereist snellere actie, zeker van zo’n belangrijke speler.

Beheer
WP Admin