AkkerbouwAchtergrond

Uitgeputte bodem

De eerste grondmonsters van het Russische bedrijf geven verbluffend slechte resultaten. De opbrengst zal daardoor ver achterblijven bij de opbrengst die we in West-Europa gewend zijn.

Het maken van een bouwplan voor het bedrijf Nesterovka is voor geen enkele boer een probleem. Maar hoe verzeker je je van de meest optimale opbrengst? Dat was voor ons de eerste echte uitdaging op het moment dat we groen licht kregen van de Russische eigenaar.

Teleurstellende resultaten

Om zeker te zijn van de bodemkwaliteit heb ik samen met een russische assistent eind november bij 10 graden vorst en een sneeuwdek van 30 centimeter de eerste 600 hectare bemonsterd. De monsters heb ik in eigen beheer uitgewerkt met de reflectometer.
De resultaten zijn zeer teleurstellend. Alle monsters hadden waarden ver onder de maat. Het K-getal is onder de 5 en met P2O5 is het al net zo erg gesteld. Nu ik dit weet, moet er de eerste jaren zwaar bemest worden. Pas daarna kan gedacht worden aan een meer normale bemesting die de afvoer via het gewas compenseert.

Staat betaalt landwerk

Als ik het ploegen en cultiveren uitbesteed aan de lokale loonwerker, betaalt de regering in Moskou een groot deel van deze kosten. Doe ik het zelf, dan krijg ik niets. De keuze is gauw gemaakt nu ik weet dat dit loonbedrijf met goed westers materiaal aan de slag gaat. De grote vraag is of de loonwerker nog tijd heeft voor deze ‘vreemdeling’.
We beginnen dit jaar met 20 hectare snijmais, voor dit eerste jaar ga ik uit van ongeveer 25 ton snijmais per hectare. Gezien de slechte bemestingstoestand van de grond lijkt mij meer niet haalbaar.

Puin voor kavelwegen

Tijdens mijn laatste bezoek aan het bedrijf is besloten om de oude en vervallen gebouwen van de sovchoze maar tot puin te verwerken en dat te gebruiken als verharding voor de kavelwegen. Het opknappen van deze stallen kost meer dan nieuwbouw. Bijkomend voordeel: je voldoet ook nog eens op alle fronten aan de laatste eisen rondom dierenwelzijn.

Beheer
WP Admin