Varkenshouder Willy Tijs heeft de grootste mono-mestvergister van Nederland waarmee groene gas wordt geproduceerd. - Foto: Michel Velderman VarkensVideo

Uitgelicht | Zuivere varkensmest voorziet 240 huishoudens van groen gas

Varkenshouder Willy Tijs bouwden samen met CCS Energie-advies een vergister in Hoge Hexel (O.). De installatie is de grootste mono-mestvergister van Nederland. Met bedrijfseigen varkensmest dat wordt aangevuld met varkensmest van vier boerderijen uit de regio produceert de installatie voor zo’n 240 huishoudens groene gas.

Op de installatie zit ook een warmtepomp aangesloten. Deze pomp gebruikt de warmte uit de varkensstal om de vergister op temperatuur te houden. Hoe de gasproductie precies in elkaar zit, vertelt Willy in deze Boerderij Uitgelicht. Bekijk de video.

Binnenkort verschijnt er een uitgebreid artikel in Boerderij met veel meer details over de vergisting en de bewerking van de mest. Houd ons weekblad in de gaten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief varkensmest en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.

Reacties

  1. Dan mag de minister in groningen uit gaan leggen waarom hij hier een stokje voor wil steken.. het is toch een super initiatief! Ik zie ook win win icm met datacentra die ook continue warmte leveren voor vergisters om zo maximaal groen gas te gaan leveren.

Beheer
WP Admin