Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Uierontsteking verstoort vruchtbaarheid koe

Koeien die een acute en ernstige (coli-forme) mastitis doormaken in de periode tien tot dertig dagen na inseminatie, worden slechter drachtig vergeleken met koeien die geen klinische mastitis hadden in hetzelfde interval.

Dat schrijft Christian Scherpenzeel van Royal GD in de nieuwsbrief Veterinair, bestemd voor dierenartsen.

Ook subklinische mastitis heeft een negatief effect op de vruchtbaarheid. Door subklinische uierontsteking (verhoogd celgetal) wordt de ontwikkeling van de follikel verstoord. Door de ontstekingseiwitten is er een verlaagde piek van het hormoon LH, waardoor de ovulatie (eisprong) vertraagd.

Langere interval tussen afkalven en eerste inseminatie

Koeien met mastitis vóór de eerste inseminatie, hebben vaak een langere interval tussen afkalven en eerste inseminatie, worden minder snel drachtig en hebben meer inseminaties nodig om tot dracht te komen. Dit effect wordt versterkt als de klinische mastitis is voorafgegaan aan een periode van subklinische mastitis.

Scherpenzeel schrijft dat een recente meta-analyse door de Universiteit van Ohio erop duidt dat er een sterke relatie is tussen het aantal keren voorkomen van mastitis en de vruchtbaarheid op melkveebedrijven. Scherpenzeel benadrukt daarom het belang van een goede mastitispreventie voor goede vruchtbaarheidsresultaten op een bedrijf.

Daarnaast levert mastitis natuurlijk ook directe kosten, ongemak en extra arbeid.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief uiergezondheid en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.
Beheer
WP Admin