AkkerbouwAchtergrond

Uienzaad onder goede omstandigheden de grond in

Kloetinge – Loonwerker Minnaard zaait 2,2 hectare Hytech-uien voor akkerbouwer Cees Meulenberg (vooraan) in het Zeeuwse Kloetinge.

Uienzaad onder goede omstandigheden de grond in

Kloetinge – Loonwerker Minnaard zaait 2,2 hectare Hytech-uien voor akkerbouwer Cees Meulenberg (vooraan) in het Zeeuwse Kloetinge. “Het ging buitengewoon goed”, zegt Meulenberg over het zaaien. “Het is aan de vroege kant. Maar als je het goed doet, doe je het nooit verkeerd.” Meulenberg houdt er niet van om zaad te lang in het zakje te laten zitten. “Een zaaier is raaier. Het zal blijken of we het goed hebben gedaan.”
Foto Anton Dingemanse

Sofia – Bulgaarse boeren luiden, met een koeienbel, de noodklok tijdens een protest in hoofdstad Sofia. De brancheorganisatie voor boeren in Bulgarije is tegen een nieuwe belastingwet, waardoor boeren over 40 procent van hun inkomsten belasting moeten gaan betalen. De boeren willen ook dat het belastingvoordeel voor rode diesel opnieuw wordt ingevoerd en landbouwgrond niet meer wordt opgeofferd voor stadsuitbreiding. Premier Boyko Borisov van de centrumrechtse GERB-partij was verbolgen over de protesten en zei een overleg met de boerenorganisaties af.
Foto ANP

Duitse automobilisten weigeren massaal om de brandstof te tanken. Betrokkenen spreken over een kopersstaking. De autobezitters zijn in onzekerheid geraakt door berichten dat ongeveer 3 miljoen auto’s in het land de speciale benzine niet verdragen. De benzine bestaat voor 10 procent uit ethanol van granen en suikerriet.
De benzine kan schadelijk zijn voor de motoren van onder meer bepaalde Audi A2’s, Ford Mondeo’s, Opel Vectra’s en oude Volkswagen Lupo’s. Voor de zekerheid mijden ook bezitters van andere automodellen de pompen met E10-benzine. De E10 is bovendien niet goedkoper dan de gebruikelijke superbenzine. Auto’s hebben er per kilometer zelfs 2 procent meer van nodig dan wie super tankt.
Om de problemen aan te pakken, houdt de Duitse regering vandaag een ‘benzinetop’ met de oliebedrijven. Bij de topontmoeting komen onder anderen de ministers van Verkeer, Consumentenbeleid en Economische Zaken.
Foto ANP

Mae La – De 60-jarige Saw Htoo wordt in het Thaise vluchtelingenkamp Mae La ingewijd in de biologische groenteteelt. Het betreft een project van de Nederlandse hulporganisatie ZOA Refugee Care waarvoor financiering uit Brussel is verleend. In totaal worden 56 vluchtelingen opgeleid als biologisch boer. De vluchtelingenkampen bij de Thais-Myanmarese grens bieden momenteel plaats aan 140.000 tot 150.000 inwoners. Het betreft onder meer leden van het Karen-volk, die in Myanmar worden onderdrukt. De vluchtelingen zorgen waar het kan voor hun eigen voedsel door groenten en rijst te telen. Myanmar wordt geleid door een militair regime dat regelmatig wordt veroordeeld door de Europese Unie, Japan en de VS.
Foto ANP

Beheer
WP Admin