Exportgroei Nederlandse uien: stijging in november ondanks uitdagingen op de wereldmarkt. - Foto: Canva AkkerbouwNieuws

Uienexport toont enige verbetering

Begin november toont de export van Nederlandse uien een opwaartse trend, met een stijging naar 30.000 ton, ondanks concurrentie en hoge prijzen.

De export van Nederlandse uien toont begin november tekenen van verbetering. Exporteurs melden dat deze stijgende lijn in de daaropvolgende weken aanhoudt.

Voorlopige cijfers van KCB en GroentenFruit Huis laten zien dat in week 45 de export steeg tot ongeveer 27.600 ton, een toename van 5.000 ton ten opzichte van week 43, toen er een dip was. Deze dip ontstond voornamelijk doordat de afzet naar Senegal in week 42, 43 en 44 stagneerde. De Senegalezen moesten in die periode een grote hoeveelheid uien in de haven verwerken na een paar drukke weken. In week 45 kon Senegal weer meer verse uien aanvoeren. De weekexport in week 44 kreeg een impuls door een grotere afzet naar Indonesië.

Lees verder onder de grafiek

Hoge prijsniveau van uien

Volgens exporteurs is de totale Nederlandse uitvoer in de recente weken gestegen naar ongeveer 30.000 ton of iets meer. Meer lijkt dit jaar niet haalbaar. Grotendeels vanwege het hoge prijsniveau van de uien en toegenomen concurrentie van andere landen, vooral China. Normaal gesproken zijn de laatste maanden van het jaar het drukst voor de uienexport, met een piek naar Afrika en extra vraag van andere landen voor Kerstmis.

Eind 2019, 2020 en 2021 steeg de weekexport in de laatste twee maanden naar gemiddeld 35.000 tot 40.000 ton. Vorig jaar was dit door hogere prijzen al minder, ongeveer 32.000 ton. In de komende weken moet de export stijgen naar ruim 35.000 ton per week om dat niveau te bereiken.

Beheer
WP Admin