Uien worden geladen voor export naar Senegal. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Uienafzet schommelt door wisselend volume Senegal

In de eerste week van oktober is 30.504 ton uien afgezet, ruim 11.000 ton minder dan de week ervoor.

De weekafzet van uien schommelt wekelijks flink. In de eerste week van oktober is 30.504 ton uien afgezet. Dat is ruim 11.000 ton minder dan de voorgaande afzetweek. Dat komt naar voren uit de laatste voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis. Het afzetvolume wisselt voornamelijk zo sterk per week door het volume dat naar Senegal gaat.

Senegal heeft dit seizoen 59.802 ton uien ontvangen met een gemiddeld weekvolume van 4.600 ton, maar er zitten ook leveringsweken van ruim 13.000 ton tussen. Het ligt er maar net aan wanneer een boot in het land aankomt en de uien op de exportlijst staan. Afrikaanse landen houden soms letterlijk de boot af, omdat ze anders worden overvoerd.

Transportbelemmeringen

Het wisselende volume dat naar Senegal gaat zorgt niet alleen voor de schommelingen in het afzetvolume. Er zijn kleinere landen die wisselvallig uien ontvangen. De ene week wel iets, de andere week niets. En de beperkte beschikbaarheid van containers zorgt ervoor dat niet alle landen even stabiel beleverd kunnen worden, zoals de Filipijnen, die kant op zijn er vaak vertragingen op de route.

Ivoorkust en Groot-Brittannië zijn dit seizoen redelijk stabiel aan de markt. De totale afzet komt tot en met week 40 op 347.903 ton. Dat is 5% meer dan vorig jaar in dezelfde periode wegging.

Beheer
WP Admin