Uien zaaien met elektrisch aangedreven zaai-elementen AkkerbouwFoto

Uien zaaien met elektrisch aangedreven zaai-elementen

Machinefabrikant Kramer ontwikkelde een elektrisch aangedreven uienzaaimachine. Deze is voor het eerst ingezet door loonbedrijf Damen in Terheijden (N.-Br.).

Ook de granulaatbakken worden elektrisch aangedreven, maar dan in segmenten van 3 bakken per elektromotor.

De zaaimachine kan uitgerust worden met een gps-systeem, zodat de machine op basis van taakkaarten de zaaizaadhoeveelheid plaatsspecifiek kan variëren. Op deze eerste machine is dat nog niet toegepast. Deze machine wordt nu nog handmatig ingesteld.

Deze dynamo wordt op zijn beurt weer aangedreven door een hydromotor die is aangesloten op het hydraulisch systeem van de trekker.

Damen zaait 13,5 hectare Firmo-zaaiuien. Door het drogende weer is de bovengrond vrij droog. Dat het zaad nog droog ligt, vindt de teler niet zo n probleem. Na een regenbui komt het wel op.

Met een speciaal knikarmsysteem zijn de buitenste elementen op te klappen. De transportbreedte blijft zo beperkt tot 3,20 meter.

De Kramer Protronic-precisiezaaimachine zaait 16 rijen op 2 bedden van 2,25 meter: één bed achter de trekker en aan beide zijden een half bed.

Het bijzondere aan deze zaaimachine is dat elk zaaielement door een eigen elektromotor wordt aangedreven. Hierdoor kan vanuit de trekker het aantal zaden per rij worden ingesteld, of uitgezet in spuitspoor. Sommige telers geven er voorkeur aan om de rijen naast de spuitsporen iets dikker te zaaien.

De eerste elektrisch aangedreven zaaimachine voor fijnzadige gewassen van Kramer is in gebruik bij loonbedrijf Damen in Terheijden (N.-Br.). Het loonbedrijf zaait uien bij Ruud Damen in Klundert.

De 12 volt gelijkstroom wordt geleverd door een accu op de machine. Deze wordt gevoed door een eigen dynamo.

Beheer
WP Admin