Tristan (l.) en Juryan (r.) zijn broers én opvolgers van de ouderlijke melkveehouderij in Haaksbergen (Ov.) - Foto's: Jan Willem Schouten BoerenlevenAchtergrond

Twee broers en allebei opvolger: ‘We blijven flexibel’

Juryan en Tristan zijn een goed team. Verschillen zijn er wel: Juryan twijfelt over de melkrobot, Tristan wil de kosten anders bekijken.

Bekijk meer foto’s onderaan het artikel.

Als we het bedrijf overnemen, veranderen we…

Juryan: “We melken met twee robots, maar dat is lastig in combinatie met weidegang en je bent eigenlijk nooit klaar. Ik ben meer een voorstander van een melkstal. Dan ben je na het melken wel echt klaar. We hebben vaak gesprekken of die robots wel moeten blijven. We zijn er nog niet uit.”

Tristan: “Ik zie het als een uitdaging om het bedrijf zo rendabel mogelijk te runnen zonder dat je meer koeien hoeft te houden. Ik wil toe naar ‘Wat brengt het op?’ Zo zijn we ons aan het oriënteren op waterbedden voor in de ligboxen. Die zijn wel duurder dan de rubber matten die er nu liggen, maar als de diergezondheid verbetert, leveren ze ook iets op.”

Mijn grote voorbeeld is…

Beiden: “Onze vader. Hij liet ons zien hoe je met weinig middelen toch groot kon worden. Zelf begon hij met 25 koeien en wat vleesvarkens. Nu staat er een modern bedrijf met 120 koeien. We willen ook onze moeder noemen. Ze is overleden, maar zij leerde ons dat je met je keuzes het verschil kunt maken.”

Het mooiste werk vind ik…

Juryan: “Ik houd erg van de afwisseling, maar als ik er iets uit moet lichten, dan is dat harken. Het is een soort puzzelen. Je moet al het gras mooi bij elkaar leggen, zodat het goed past voor de loonwerker die het komt oprapen.”
Tristan: “Wat ik een mooi moment vind, is als je ’s ochtends als eerste in de stal komt. Alles is dan nog heel rustig en al die koppen draaien jouw kant op, zo van: ben je er weer?”

Ik heb een hekel aan…

Beiden: “Hokken schoonspuiten is niet het leukste werk, maar het is wel nuttig. Veel of dubbele administratie is dat niet. Het lijkt wel alsof ze denken dat we verder niks beters te doen hebben dan administratie. Waarom? Het levert niks op. Het is verloren tijd die we ook in de verzorging van het vee kunnen steken.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

Juryan: “Zou ik een nieuwe woning bouwen. Maar die komt er sowieso wel. Verder zou ik aflossen en grond kopen. Dat houdt zijn waarde.”
Tristan: “Daar sluit ik me bij aan en verder zou ik een paar aanpassingen doen bij de kalveren en koeien. Of ik voor mezelf nog iets wil? Nee hoor.”

Over vijf jaar dan…

Beiden: “Hopen we beiden rond te kunnen komen van het bedrijf. Liefst op onze huidige plek, maar we blijven flexibel. Als voor ons beiden iets interessants voorbij komt, gaan we ervoor. Maakt niet uit of het een neventak of een bedrijfsverplaatsing is.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin