AkkerbouwOpinie

Tropisch warm

Wat is er aan de hand met het klimaat? 21 januari en het is in Hongarije maar liefst 11 tot 15 graden!

Mijn eerste winter in Hongarije zal ik niet snel vergeten. Er lag een ongelooflijk pak sneeuw en het vroor 26 graden. Bij het ademen zag ik kristalletjes in de uitgeademde lucht. Ja, dat was wat voor deze Tukker! Maar de laatste jaren zijn matig. Met kerst ligt er niet meer standaard sneeuw. Mensen in de bouw nemen na half november geen werk meer aan, maar de laatste jaren hadden ze dat gerust kunnen doen. En dit jaar is het helemaal bizar. De bouwvakkers staan bij wijze van spreken nog in de korte broek op de steigers.

Dramatisch voor akkerbouw en fruitteelt

Het overgrote deel van de mensen in Hongarije moet rondkomen van een karig loon of een belabberde uitkering. Voor hen is het een aangename verrassing dat het warm is: het scheelt nogal in de stookkosten. Voor de akkerbouw en de fruitteelt kon het echter wel eens een dramatische ontwikkeling zijn. De wintertarwe staat al ruim boven het maaiveld. Er ligt nog geen pak sneeuw op. Sneeuw is belangrijk voor de isolatie (als beschermlaag tegen vorst) en is een zeer belangrijke vorm van vocht. Door de hoge temperatuur is de ontwikkeling van de natuur veel te ver voor de tijd van het jaar. De kersenbomen zijn al actief. Waarschijnlijk loopt er al weer een stroom vocht en nutriënten door de bast van de boom. Als het alsnog hard gaat vriezen, kan dit grote schade aan de bomen geven. Een andere gevaarlijke optie is dat het seizoen verschuift en er eind april, begin mei nog (ernstige) nachtvorst komt, net op het moment dat de kersenbomen in de bloei staan.

Eén ding is zeker met moedertje natuur, je kunt er ’s nachts wakker van gaan liggen of heftig transpirerend wakker worden, maar veranderen doe je het daarmee niet.

Slecht wegdek

Voor het budget voor onderhoud van de wegen is het ook een zegen dat het (nog) niet hard vriest. De slechte toestand van het Hongaarse wegennet zorgt vaak voor enorme slijtage aan het wegdek in periodes dat het vriest. Hier is ook ook zoab (zeer open asfalt beton), maar dan door het weinige onderhoud en de vele gaten in de weg. Als die gaten vollopen met vocht en het gaat vriezen, dan wordt het een gatenkaas.

Van +11 naar -12

Op 21 januari was het nog warm met +11 tot +15 graden. 24 januari viel er sneeuw en op 26 januari vroor het 12 graden in ons dorp. Hoe groot kan het verschil zijn? Het levert wel mooie plaatjes op.

Beheer
WP Admin