Foto: Canva/Steve Johnson/Pexels BoerenlevenOpinie

‘Trendy kleding in de koeienstal’

Nette kleding wordt uiteindelijk werkkleding. En die kleding is soms ineens weer hip.

“Ga je ergens naar toe of zo? Je ziet er zo keurig uit”, vraagt Luc weleens. Kleding die nog fijn is om te dragen maar niet meer voor ‘netjes’ kan, doe ik aan in de koeienstal. Gewoonweg een kledingsetje dat gedegradeerd of gepromoveerd is (’t is net hoe je het ziet) tot werkkleding. Verwacht me niet met kleurige jurken in de stal, maar een rokje van tricot kan prima. Zie je het al voor je? Met laarzen er onder? Geen gezicht. Soms voel ik me net ma Flodder.

Rode boerenzakdoek

“Nee, ik ga echt niet de stal in”, zegt Marieke, “mijn haar gaat daarvan stinken.” En ja, ik vind mijn haar ook stinken als ik uit de stal kom en heb ook geen zin om iedere keer mijn haar weer te wassen. Daarom heb ik een zakdoek op mijn hoofd ‘geknupt’. Meestal zo’n echte rode boerenzakdoek door de helft gevouwen of geheel opgerold als haarband. Soms is het een blauwe of roze bandana (shawl met hip printje). Laat zo’n bandana nu juist weer populair te zijn. “Mam, je bent echt superhip en trendy met zo’n bandana”, vertelde een van onze dochters enthousiast.

Favoriete spijkerbroek wordt werkbroek

De mannen hebben nooit een overall aan, want ook hun versleten ‘beste’ kleding krijgt een tweede leven. De favoriete spijkerbroek wordt zomaar een werkbroek. Soms blijft de broek haken achter een hek of springen de mannen de trekker af en blijft de broekzak steken. Dan krijgt hun geliefde broek een ‘third change’. Oftewel, één van de oma’s probeert er met de naaimachine nog iets van te maken.

Is het niet meer te repareren, dan gooi ik het weg. De jongens zijn diep teleurgesteld wanneer ze tot de ontdekking komen dat ik hun lievelingsshirt of broek heb weggegooid. “Het kon toch nog als poetslap gebruikt worden. Dat is pas duurzaam en creatief hergebruik van materialen.”

Blauwe broek met bretels

Opa Frans is altijd gekleed in ‘urban classics’, een blauwe broek met bretels en een geblokte blouse. “Wat helpt tegen de kou in de winter, helpt ook tegen de warmte in de zomer”, zegt hij altijd. Alleen zijn hoofddeksel wisselt. In de winter een ‘flatcap’ en in de zomer een vissershoedje. Zo’n kaki zomers zonnehoedje met vier metalen luchtgaatjes. Ook dit hoedje is een ‘gewild’ hot item.

Tuinieren in bikini?

Wanneer ik op een zomerse ochtend al vroeg de tuin in ga, om de uitgebloeide bloemen op te ruimen, heb ik het al snel snikheet. De bloemenrijke border is opgevrolijkt met wel 50 centimeter hoge klaprozen, helderblauwe korenbloemen en wit-roze boekweit. De helft hangt over ons tuinpad. Het ziet er deels nog mooi uit, maar ik besluit toch om alles rigoureus te snoeien.

Het is zo verschrikkelijk warm dat ik eigenlijk de neiging heb om al mijn kleding uit te doen. Mijn shirt gaat uit en zo sta ik in mijn zwarte strakke hemd met korte zwarte hotpants en slippers.

Eigenlijk zou in de bikini of naakt tuinieren ook wel verfrissend zijn. Maar of de ki en de postbode daar zo blij mee zijn?

Beheer
WP Admin