<em>Foto: Henk Riswick</em> AkkerbouwOpinie

Transparantie ook over ‘landbouwgif’

De akkerbouw heeft een vrij goed imago; beter dan dat van de varkenshouderij. Waarom dan de aandacht trekken met een Week van de Akkerbouw?

Krijgt op weg naar het slachthuis een varken onschuldige bloedneus – rood bloed op de aluminium buitenkant van de vrachtwagen – dan kan dat zomaar even landelijk nieuws worden. Maar kiepert een spuitkar in de sloot, dan is de kans groot dat dat slechts als een vervelend incident wordt afgedaan. De akkerbouwsector kan een potje breken in de samenleving.

Te veel transparantie contraproductief

Waarom dan via een Week van de Akkerbouw de aandacht op jezelf richten? Al te veel transparantie kan namelijk ook contraproductief werken. Onvermijdelijk zal het op enig moment ook gaan over hoe vaak sommige gewassen worden gespoten, terwijl biologische boeren met nul keer spuiten óók een oogst halen.

Als burgers al niet zelf op het idee zouden komen over gif te beginnen, dan wel via televisieprogramma’s als Zembla. Woensdagavond ging het daar over ‘Glyfosaat, het meest gebruikte onkruidgif op onze akkers’.

Goed voorbereiden op discussie over gewasbescherming

Dirk de Lugt, voorzitter van de Brancheorganisatie Akkerbouw, erkent dat gewasbescherming ‘lastige’ discussies kan geven, waarop akkerbouwers zich goed moeten voorbereiden.

Het is goed te horen dat de akkerbouwsector deze discussie niet uit de weg gaat. Zo kan misschien alleen al de aankondiging van een Week van de Akkerbouw, de bereidheid om open te zijn, voor het gevoelige gewasbeschermingsdossier werken als olie op de golven.

Beheer
WP Admin