Foto: Ronald Hissink VarkensNieuws

Topigs-leden wacht uitkering na nieuw winstjaar

Coöperatie Topigs sluit 2021 met winst af en wil haar leden belonen met dividend.

Leden van coöperatie Topigs gaan dit jaar dividend beuren over hun vermogen op naam. Het geld wordt vermoedelijk september uitgekeerd, 5% is het rendement. Dit vertelde voorzitter Mark Tijssen tijdens de jaarvergadering in Burgers Zoo, afgelopen dinsdagavond 14 juni. Een tweede nieuwtje van de voorzitter was dat het vermogen op naam mogelijk overdraagbaar wordt.

De coöperatie bestaat honderd jaar en is grootaandeelhouder van varkensfokkerijorganisatie Topigs Norsvin. Ze bezit 51% van de aandelen. Afgelopen jaar steeg de omzet van de coöperatie met 10% naar € 209 miljoen. De operationele winst daalde van € 26,3 miljoen in 2020 naar € 24,1 miljoen afgelopen jaar. Niettemin steeg de solvabiliteit en zit nu op 65,4%.

Haperende aanvoer

De omzet had sterker kunnen stijgen afgelopen jaar, laat algemeen directeur Villaume Kal weten. De productie en distributie van genetica zijn met name in de afzetgebieden Spanje en de Verenigde Staten ontoereikend. Kal: “In deze landen is veel meer vraag dan aanbod. Dat is nog steeds een probleem.”

De varkensfokkerijorganisatie richt zich primair op varkensintegraties in de groeimarkten Spanje, de Verenigde Staten, Brazilië en China. Volgens Kal produceert de top-40 van hun doelgroep mondiaal 40% van alle vleesvarkens. Voor dit jaar geeft de algemeen directeur wel een soort van winstwaarschuwing. Kal: “Het klimaat is iets guurder dan afgelopen jaar.”

Beheer
WP Admin