Jeffrey Sachs.<br /><em>Foto: AFP</em> AlgemeenNieuws

Topeconoom Sachs: landbouw vervult taken niet

De landbouw moet grondig worden hervormd, want ze slaagt er ondanks alle borstklopperij niet in haar kerntaken te vervullen.

Dat zei topeconoom Jeffrey Sachs in de kantlijn van een Brusselse conferentie. De Amerikaan pleitte voor een herziening van het biobrandstoffenbeleid en het opstellen van plannen voor de langere termijn, een beetje zoals in China gebeurt.

De landbouw produceert te weinig voedsel, het eten is te weinig voedzaam en breekt langzaam het milieu af, aldus Sachs. Hij vergelijkt de situatie met de algemene economie. “Je kunt met goede argumenten zeggen dat het werkt. Maar het werkt maar voor een gedeelte van de betrokkenen en met de basis van alles, onze aarde, wordt geen rekening gehouden. Je kunt net zo goed zeggen dat het niet werkt.”

Vijfjarenplan

Sachs is directeur van het Aarde-instituut van Columbia University en adviseerde presidenten en topmensen van de VN over duurzame ontwikkeling. De landbouw houdt volgens hem de sleutel tot een duurzamere wereld. De landbouw zelf is niet in staat zich te hervormen. Hij pleit voor meer druk vanuit de politiek, toeleverende en verwerkende bedrijven en vanuit de maatschappij.

“Maar wat we vooral nodig hebben, is een plan – een kaart met een bestemming.” Sachs was enkele dagen geleden in Beijing waar net een nieuw vijfjarenplan is ingedaald. “China is één van de meest vervuilde plaatsen op aarde, maar ze hebben ten minste een plan. Europa en de VS zouden de weg moeten wijzen, maar blijven hangen in crisismanagement. Niemand kijkt ver vooruit.”

Duurzamer beleid

Sachs noemt Europa wel een “filosofische voortrekker” in de discussie over duurzaamheid. “In Washington kun je geen serieuze discussie meer voeren, eigenlijk over niets. Niemand neemt de telefoon op.” Maar het heilige geloof in de vrije markt belemmert volgens hem goed beleid. Als de vrije markt een duurzamere wereld zou scheppen, waren we volgens Sachs niet zo diep in de problemen geraakt.”

Sachs pleit ervoor afscheid te nemen van biobrandstoffen. “Er is voldoende druk op gewassen, laten we die druk nu niet verder opvoeren en een fatsoenlijk energiebeleid gaan voeren. Auto’s moeten elektrisch worden aangedreven; dat is de enige duurzame manier. Nu is het beleid in de praktijk een nieuwe manier om boeren te subsidiëren.”

Sachs wil zichzelf niet optimistisch noemen. “We kunnen doelen halen. Maar dan moeten we wel in actie komen. Het slechte nieuws is dat niemand de leiding heeft. De duurzaamheidsdoelstellingen van de VN zijn mooi, maar je kunt er niemand voor aanklagen. Het is als een kamerorkest zonder dirigent. We lezen van hetzelfde papier en alleen als iedereen zijn best doet, klinkt het goed.”

Beheer
WP Admin