Foto: Koos Groenewold Logo: MyToolBox AkkerbouwNieuws

Toolbox moet risico op mycotoxinen voorspellen

Computermodel moet verspilling van besmette gewassen met mycotoxinen voorkomen.

Onderzoeksinstituut Rikilt, onderdeel van Wageningen UR, ontwikkelt samen met Europese partners een elektronische toolbox om de besmetting van mycotoxinen in graan vroegtijdig te kunnen voorspellen. Mycotoxinen zijn giftige stoffen uit schimmels.

Meer besmettingen door klimaatverandering

Door klimaatverandering wordt een toename verwacht van de besmetting van granen met mycotoxinen. Dat leidt tot meer oogstverliezen en meer risico op besmetting van diervoeder en voedsel. Een vroegtijdige voorspelling kan de teler helpen bij het maken van de juiste keuzes bij het toepassen van schimmelbestrijdingsmiddelen en het bepalen van het oogstmoment.

Europees project

De elektronische toolbox is onderdeel van het Europese project MyToolBox. Doel van het project is een tool te ontwikkelen waarmee bedrijven uit de hele graanproductieketen bedrijfsspecifiek advies krijgen over beheersing en controle van mycotoxinen.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin