Varkens in een openfrontstal met een intacte staart. Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Tönnies betaalt € 10 krulstaartpremie per varken

De Duitse marktleider Tönnies Fleisch betaalt vanaf 1 januari 2025 € 10 bonus per varken als dat een krulstaart heeft. Voorwaarde is dat per levering 90% van de dieren bij aankomst op de slachterij een intacte staart heeft. Dat schrijft het bedrijf in een persbericht.

De premie wordt vooralsnog alleen betaald voor varkens in de zogeheten Haltungsform 3 in Duitsland. Daarbij hebben varkens 40% meer ruimte dan wettelijk verplicht en ook buitenlucht. Dat laatste kan bijvoorbeeld door uitloop of met een openfrontstal. Tegenover het Duitse TopAgrar verklaart het vleesbedrijf dat de werking van de staartenbonus medio 2025 wordt nabesproken. De hoop is in ieder geval dat met de bonus veel varkenshouders willen stoppen met staarten couperen.

Eerder kritiek op inkoopvoorwaarden

De premie vloeit mede voort uit het feit dat het slachtbedrijf massaal kritiek kreeg uit de varkenssector over de aanpassing van de inkoopvoorwaarden van afgelopen juli. Daarbij werden varkenshouders gestimuleerd vleesrijke dieren te leveren met minimaal 19 kilo ham. Dat was 18 kilo. Tönnies pleitte voortdurend voor het produceren van robuuste en vitale varkens. Maar een heel vleesrijk varken is juist minder robuust, is de kritiek. Tönnies gaat nu door de knieën en draait verandering van de inkoopvoorwaarden weer terug.

Vanaf 1 januari 2025 zit het optimale geslacht gewicht bij Tönnies tussen 88 en 107 kilo. Dat is weliswaar twee kilo zwaarder dan tot halverwege dit jaar, maar 18 kilo ham per varken is weer voldoende. De magervleestoeslag geldt vanaf volgend jaar ook weer voor dieren met 59 tot 61% mager vlees, zoals begin dit jaar. De toeslag geldt tot eind dit jaar nog voor varkens in de range van 60 tot 62% mager vlees.

Er zit nog een kleine adder onder het gras bij de herziene inkoopvoorwaarden van Tönnies Fleisch. De aftrek voor varkens buiten het gewenste aflevergewicht stijgt. Te lichte of zware varkens kosten de varkenshouder vanaf 2025 dus meer geld. Vanaf 2030 is het couperen van varkensstaarten niet meer toegestaan in de Europese Unie.