Foto's: Ronald Hissink RundveeFoto

Toekomst met stadsboerderij aan rand Deventer (6)

Christian en Sanne Klein Koerkamp laten de eerste vrijlevenstal in Nederland bouwen. Koeien lopen er op drainagezand. Boerderij volgt de bouw. Dit is deel 6: de paraplu staat, melkgedeelte en winkel worden ingericht.

Christian Klein Koerkamp (41) heeft in maatschap met zijn vrouw Sanne (39) in Lettele (Ov.) een biologisch veebedrijf met 130 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 98 hectare (in gebruik). Klein Koerkamp laat op een nieuwe locatie vlakbij nieuwbouwwijk De Vijfhoek in Deventer een nieuwe vrijlevenstal (roundhouse) bouwen. De veehouder zoekt de verbinding met de stad en laat geïntegreerd ook een ijsmakerij, boerderijwinkel en ontvangstruimte bouwen. De stal zelf gaat €8.500 per koeplaats kosten, inclusief alles is het prijskaartje €12.500 per plaats.

Een mooi overzicht van de roundhouse-vrijlevenstal met de uitloop eronder. Rechtsonder is tussen de trekkersporen een boomgaard geplant. Boven is een poel te zien en daarnaast loopt een sloot waar het hemelwater uiteindelijk naar wordt afgevoerd.

Rond de roundhouse wordt er straks 2.400 m2 bestraat. Voor het eerste deel waar de busjes staan kiest Klein Koerkamp voor antraciet klinkers. De rest bestaat uit grijze haarklinkers.

Een overzicht in de 1.900 m2 grote roundhouse met zandbedding van de vrijlevenstal. Er ligt 1.000 ton zand in de stal. Hoe vaak het zand straks vervangen moet worden, is nog lastig te zeggen. Met dit droge weer hoeft er weinig zand uit. Mest laat zich dan heel goed zeven.

Een installateur monteert de vlotters voor de waterbak centraal in de stal. Alles binnen het lage muurtje wordt waterbak. De doorsnede is dan 5 meter (de steel van de paraplu wel meegerekend).

Hier zijn de ruimte voor het tanklokaal (links) en de toegang tot de machinekamer en melkrobot te zien. Klein Koerkamp koos overal in de stal voor één stijl: antraciet. Rustige kleuren, stelt hij.

De melkstal met de GEA-melkrobot. De melk wordt voorgekoeld met leidingwater en dat water wordt opgeslagen in het blauwe vat boven de robot. Dit water gaat vervolgens naar de drinkbak.

Tussen de groene kunststof blokjes koos Klein Koerkamp voor zwarte rubberen blokjes. Zo probeert hij te voorkomen dat de groene blokjes gaan slijten en schuren. De melkrobot moet goed beschermd worden tegen het zand uit de vrijlevenstal. In dat kader is het ook nog even afwachten hoe de combinatie zand/deurscharnieren robot straks uitpakt.

De melktank heeft capaciteit voor 6.300 liter. De biologische melk wordt afgenomen door Eko Holland. Een klein deel van de bio-melk wordt verwerkt in de eigen ijsmakerij. Dit gaat om 2% van het totaal.

Een shovel met laser brengt het zand op het gebroken puin en egaliseert het vervolgens. Onderin beeld zijn de straatputten voor de afvoer van regenwater te zien.

De pallets met stenen liggen al klaar.

De keuze voor antraciet komt overal terug en dus ook in de boerderijwinkel en ontvangstruimte.

Bezoekers van het bedrijf kunnen vanuit de winkel ook direct de stal inkijken. Klein Koerkamp gaat er nog een stamtafel neerzetten zodat mensen er koffie kunnen drinken. De laatste planken boven het raam moeten hier nog geplaatst worden. Eerst is op die plek nog een stalen zetwerk nodig.

De toonbanken van de boerderijwinkel. De melktank op de voorgrond wordt een melktap voor de verkoop van rauwe melk.

Het is tijd voor de wandafwerking in de boerderijwinkel.

De ijskeuken wordt betegeld. Voor de ijsmakerij geldt overigens zeer strikte regelgeving.

De familie Klein Koerkamp gaat het bestaande woonhuis op het erf renoveren.

Beheer
WP Admin