AkkerbouwAchtergrond

Toch druk met beregening in november

We krijgen een pipeline, een aanvoerleiding voor irrigatiewater, in ons land. Daarom zijn we hier in Alberta weer volop bezig met het irrigatiesysteem, terwijl het seizoen al voorbij is.

Irrigatie van land begon hier in Zuid-Alberta (Can.) met vloedirrigatie, waarbij water over het land stroomde. Daarna kwamen de wheellines (zie foto),waarbij een aluminium pijp met nippels gedragen door smalle kooiwielen over het land ging. Nu komen steeds meer pivots ‘uit de grond’ (zie foto 2), omdat deze minder water gebruiken dan wheellines.
Een andere factor die meespeelt bij de opkomst van de pivots, is de aanleg van nieuwe pipelines. Deze vervangen op steeds meer plaatsen de irrigatiesloten. Hét voordeel van de pipeline is het geringere waterverlies.

Betalen naar rato van waterdruk

Zuid-Alberta is verdeeld in verschillende irrigatiegebieden. Wij zitten in het LNID, het Lethbridge Northern Irrigation District. Het water komt vanuit de bergen met kanalen naar een meer of reservoir. Bij ons is dat het Keholake. Daarvandaan komt het via een kanaal en het laatste stuk via de pipeline naar ons land.
Elk jaar krijgt het irrigatiedistrict een bedrag van de overheid, om weer een nieuwe pipeline aan te leggen. Maar dat dekt niet alle kosten. Het tekort moeten de boeren betalen. Ze betalen per acre grond, en naar rato van de hoeveelheid waterdruk. Dit bedrag varieert dus per quarter section van 64 hectare. Wij betalen nu nog $14,50 per acre. Dat wordt volgend jaar $20,50, en we moeten een eenmalige bijdrage betalen voor de aanleg van de pipeline van $80 per acre.

Voor dat geld hebben we geen onbeperkte zekerheid van irrigatiewater. De watervoorziening hangt af van de hoeveelheid reservewater bij de stuwdammen. Het ene jaar kun je dan 300 mm beregenen, een ander jaar misschien wel 420 mm.

De waterdruk wordt gemeten in ponden per vierkante inch. Wij zullen rond de 40 pond komen. Dat is net niet genoeg druk om te kunnen irrigeren zonder pomp. Het land van Gerards broer ligt wat lager. Hij heeft dan ook weer meer druk en kan het volgend jaar zonder pomp af.

Voor ons geen pivot

Het aansluitpunt op de pipeline moet bij een pivot op een heel andere plek zitten dan bij een wheelline. Daarom moesten ook wij besluiten of we onze wheelline zouden inruilen voor een pivot. We hebben besloten dat niet te doen, want alleen de pivot gaat al rond de $130.000 kosten. Dat komt nu echt niet uit, we hebben al zo veel kosten met de verbouwing voor de geiten.

Beheer
WP Admin