Partner
Streef ernaar pas te maaien na een aantal zonnige dagen waardoor het suikergehalte in het gras stijgt en de eiwitkwaliteit verbetert. - Foto: Henk Riswick RundveePartner

Tips voor rendement uit de eerste snede

Hoe haal je optimaal rendement uit de eerste snede gras? De Heus Voeders geeft tips.

Op donderdag 22 april deelde De Heus Voeders haar tips voor de eerste snede, tijdens het webinar ’Zo haal je snel extra rendement uit je eerste snede gras’. Heb je het webinar gemist? Kijk het dan hier terug, of lees hieronder de belangrijkste inzichten.

Gras dat past

Ruwvoeradviseur Freddy Westrik adviseerde in zijn presentatie om voor een eerste snede te gaan die goed in je rantsoen past en zo goed mogelijk door de koe benut kan worden. “Je wilt immers gras dat past, om zo meer melk uit ruwvoer te produceren.”

Kijk op Gras

Op dit moment warmt het buiten langzaam op en begint het gras te groeien. In de versgrasanalyses van De Heus Voeders op Kijk op Gras zien we iedere week hoe het gras zich op dit moment ontwikkelt. In de figuur zie je hoe het gewas zich normaal gesproken in de tijd verandert.

Tussen eind april en half mei verschuift het gewas steeds meer naar celwand en structuur, met een hoger suikergehalte. Daarbij daalt dan het aandeel eiwit. Voor je rantsoen is het kennen van de huidige voederwaarde van het gras en het maaimoment dan ook belangrijk.

Denken vanuit behoefte van de koe

Afhankelijk van je grasaandeel in het rantsoen is het aandeel suikers en eiwit van belang, en ook ruwe celstof bij een hoger aandeel gras. Begin daarvoor bij de koe en haar behoefte aan darmverteerbaar eiwit: DVE. Dit wordt voor 2/3 als microbieel eiwit in de pens gevormd en bestaat voor 1/3 deel uit bestendige verteerbare eiwitten uit het voer.

Het vormen van microbieel eiwit in de pens kun je vergelijken met het bouwen van een muur door bouwvakkers, waarbij de pensbacteriën de bouwvakkers zijn. Om een goede muur te kunnen bouwen in de pens heb je zowel fermenteerbare eiwitten nodig (bouwstenen) als pensenergie (specie).

Voorjaarskuil in balans

Voor een maximale DVE-productie in de pens moet je energie (suikers) en eiwit op elkaar afstemmen. Dit resulteert in gezonde koeien en een hoge vet- en eiwitproductie per koe per dag. De basis hiervoor leg je met een voorjaarskuil die in balans is.

Bron: De Heus
Bron: De Heus

Tips voor drie typen rantsoenen

In de praktijk ziet De Heus Voeders drie typen rantsoenen bij melkveehouders: met 80-100% grasaandeel, met 60-80% en melkveebedrijven met minder dan 60% grasaandeel. Voor deze drie groepen zie je in de tabel hieronder de adviezen.

Bron: De Heus
Bron: De Heus

80-100% grasproducten

Voer je (vrijwel) uitsluitend grasproducten, dan is het van belang dat je eerste snede voldoende structuur en energie bevat. Een overmaat aan (onbestendig) eiwit in de graskuil wil je voorkomen. Voor een rantsoen dat hoofdzakelijk uit grasproducten bestaat, maai je de eerste snede daarom pas als er 4.500 kilogram droge stof per hectare staat.

Droger inkuilen drukt de hoeveelheid onbestendig eiwit en verhoogt het aandeel suiker in de kuil. Inkuilen op 45-50% droge stof vraagt flinke druk op de kuil en voldoende voersnelheid om broei bij uitkuilen te voorkomen. Daarnaast is voldoende tijd tussen bemesting en oogst van belang om ervoor te zorgen dat de stikstof uit de (kunst)mest voldoende is omgezet tot benutbaar eiwit.

60-80% grasproducten

Bestaat je rantsoen voor het grootste deel uit grasproducten, aangevuld met een deel snijmais, dan wordt het al gemakkelijker om onbestendig eiwit uit de graskuil te benutten. Snijmais levert namelijk een flinke dosis pensenergie. Dat helpt onbestendig eiwit uit de graskuil om te zetten naar microbieel eiwit in de pens.

Optimaal maaimoment

Het optimale maaimoment van de eerste snede ligt bij 4.000 tot 4.500 kilogram droge stof, waarbij het gras ongeveer 16% eiwit bevat. Streef ernaar pas te maaien na een aantal zonnige dagen waardoor het suikergehalte in het gras stijgt en de eiwitkwaliteit verbetert. Door met een kneuzer te maaien houd je de veldperiode zo kort mogelijk, wat inkuilverliezen tot een minimum beperkt. De eerste snede inkuilen met 45% droge stof is optimaal in deze situatie.

<60% grasproducten, veel snijmais

Bij een hoog snijmaisaandeel ben je aangewezen op aankoop van eiwit om in de behoefte van je veestapel te voorzien. Een eiwitrijkere eerste snede met ongeveer 18% ruw eiwit helpt je hierdoor direct voerkosten te besparen. Een goede eiwitkwaliteit is hierbij wel essentieel. Spinaziegras dat veel nitriet en nitraat bevat uit niet-omgezette meststoffen is niet goed te benutten in de koe en kan zelfs problemen geven met diergezondheid.

Om een goede eiwitkwaliteit te waarborgen is vroeg, verdund en op maat bemesten zinvol. Een vroege gesplitste gift van een voorjaarskunstmest zoals GrasPlus Start helpt bovendien. Ten slotte is het van belang pas te maaien na enkele zonnige dagen als er ongeveer 3.500-4.000 kilogram droge stof staat.

Ruwvoer Totaalplan

De Heus Voeders benadrukte in het webinar dat je balans moet zoeken tussen energie en eiwit. Het hangt daarbij van jouw rantsoen af wat de optimale samenstelling is van jouw gras- en maïskuilen. Met het Ruwvoer Totaalplan geven de specialisten van De Heus Voeders en Agra-Matic Mineraal je daarbij jaarrond ondersteuning en advies op maat.

Meer weten? Bekijk dan de video hieronder of vraag meer informatie aan.

Beheer
WP Admin